Yardım - Arama - Üyeler - Takvim
Tam Forum Görünümü: Nihal hanımın sorusu " ben sünniyim. ama sözlüm nusayri. ben bunu sözlendikten sonra öğrendim. nusayrileri tanımaya çalışıyorum "
nusayri-alevi forum > BİLGİ EDİNME ''Din-inanç; Akıl ile kalbin birlikte hareketi Ruhun Bedende Vucut bulmasıyla oluşur'' > SORU CEVAP BÖLÜMÜ---Uygun Görünmeyen metinler ve mesajlar silinecektir.
denyen
nihal
tekirdağ
9 merhaba
ben sünniyim. ama sözlüm nusayri. ben bunu sözlendikten sonra öğrendim. nusayrileri tanımaya çalışıyorum ama burası üye olamayacağımı söylüyor. yaşayışlarıyla alakalı bilgilenmem lazım. evlenip evlenmemek konusunda doğru bir karar vermek istiyorum. o yüzden burada yazılanları okuyamasamda bana en doğru bilgileri alabileceğim kaynakları söyleyebilirseniz memnun olurum.

Ebu-Esed
Antakya
7 Derya Hanım'a,
Şerre inanıp, şerri yaşayan birinin Türk kökenli olması ona ne fayda getirir? Hakk'a inanıp, hakkı yaşayan Türk kökenli olmasa ona ne zarar verir? Fazilet soyda sopta değil, imandadır.
Nihal Hanım'a...
Sözlendiğinize göre doğal olarak sözlendiğiniz kardeşimizi tanıyor olduğunuzdan yola çıkıyorum. Eğer onun hareketlerinde bir şer alameti görmediyseniz nasıl adlandırıldığının ne önemi var? Şer alameti gördüyseniz neden sözlendiniz? Eğer sırf kendini Nusayri-Alevi olarak tanımlaması sizde soru işaretleri yaratmışsa, İslam'ın öz şekli olan bizi araştırmaktan ziyade kendi içinize dönüp kendinizi sorgulamanız icap edecektir. Kur'an sizin de elinizde var, düşünerek okursanız zaten bizi bulursunuz. O halde sizin içinizde soru işareti yaratan şey bizim inanışlarımız değil, henüz aşamadığınız toplumsal ön yargı ve içinde bulunduğunuz toplumun sizin hakkınızda ne düşündüğü kaygısıdır.
Biz toplumun değil, Allah'ın kulu olmayı tercih ettik.
1420 yıl boyunca kınanma ve katledilme uğruna hakkı emrettik, şerri nehyettik. Asla ilk kılıç çeken olup, Allah'ın emrine itaatsizlik etmedik.

cevdet
iskenderun
6 nihal'e
yol yakınken dön.
asla duygularınla hareket etme. bizim kulturumuzu tanımak ve kabullenmek ve sevmek için harcayacagın zamanı ziyan etme.
eger evlenirseniz biriniz inançlarından vazgecmek ve hayatı boyunca acı cekmek zorunda kalacak. onlarca yasanmıs kötü örnege bir yenisini daha eklemeyin.
duygular degil mantık ve gercekler önemli olmalı.
cunku hiçbir gercek yok edilemiyor.
sen baskasın sözlün bambaska.
tabii eger kendini inkar etmiyorsa.
derya'ya
kim demiş bizim kokenimizin arap olmadıgını. bu deli sacmalarını çiğneyen üç beş tane kendini bilmez var. onların kalpleri curumuş. onlar yeri geldiğinde yahudi olduklarınıda idda ettiler. saf ve hersey olmaya hazır kişiliksiz bunalımlı insanların attığı iftiraları dillendirmenin amacı ancak kıskanclık olabilir. yeri geldi sapık dediler, olmadı dinsiz dediler, olmadı siz bizim gibisiz diyorlar. ben bile takip edemiyorum artık.
acaba yarın ne diyecek bu gizlenmiş hainler.
bekliyorum,,,,,,

18/02/09 18:32
nihal
tekirdağ
4 öncelikle zahmet edip önceki mesajıma cevap veren herkese teşekkür ederim.
ben sözlendikten sonra öğrendim sözlümün nusayri olduğunu. anadolu alevilerini oldukça yakından tanıyorum ama daha önce hiç nusayri bir tanıdığım olmadı. benim ailem farklılıklarımız olduğunu düşünüyor. onlarda benim gibi anadolu alevilerinin birkısmının radikal ve islamiyetten uzak davranışlarını bildikleri için evlenmemize pek gönüllü değiller. biz sözlümle ayrı şehirlerde olduğumuz için birbirimizin yaşantısını çok derinlemesine bilmiyoruz. her iki tarafta müslüman olduğuna göre sorun çıkmaz diye düşünüyorum ben. başka dinden olup dinsel hiçbir ortak noktası olmayan insanlar geçinebiliyorken biz neden geçinemeyelim birbirimize saygılı olduktan sonra diye düşünüyorum ama tabiki bu duygusal anlamda düşüncelerim. zaten aşk mantığıma engel. benim ailem onun inancına karışmazlar ancak ben nusayri bir erkeğe farklı gelirmiyim diye düşünüyorum. benim islamiyet adına yaptığım ibadetlerde ramazanda sağlığım elverdiği kadar oruç tutarım, arada 1-2 vakit namaz kılarım, kandillerde durum elverdiği ölçüde ibadet ederim. birde 2 bayramımız var. bunun haicinde bende vazifelerini tam yapabilen biri değilim

18/02/09 19:21
CEVDET
iskenderun
3 NİHAL, KONUYA bu kadar mantıklı ve olgun yaklaştıgın ve yaygara cıkarmadıgın için tesekkur ediyorum sana.
SANA 2008 yazında yapılan bir dugunden bahsedeyim. cevresi cok geniş olan gercekten itibar sahibi olan bir bir akrabam oglunun bizden olmayan biriyle yapacagı evlilige SEN BİLİRSİN OĞLUM AMA BİZDEN BİRSEY BEKLEME demiş ve hiçbir tanıdıgını cagırmadı.erkek tarafının sadece cok yakın akrabaları HERSEYE RAGMEN dügüne geldiler. toplanma amacı dügündü ama sanki iki rakip partinin militanı gibiydi herkes. masalarda gelini ve damadı cekistiren, yakıstırmayanlar VE dugunun baslarında mutlu gorunmeye calısan çiftimiz. sanki yas vardı ama ölü yoktu.
1,5 saat surdu dugun ve 21 gibi salon bosaldı. hatayda dugunler en az 5 saat surer hatırlatmak isterim. ve evlendiler SONUÇTA...
damadın babası oglunun dugununden cıktı ve hala gorusmuyorlar.
buna cahillik falan diyerek geciştirmek bence saflık olur. sosyal bir mirasın ziyan edilmesine razı olmadı babanın gonlu. oğlu pahasına.
nasıl soylesem yazık oldu babaya bence. anne halen gecemiyor oglundan, ana yüregi sonucta.
yani bu iş dısardan gorundugu gibi degil nihal hanım.
kesinlikle size karsı soylemiyorum, sadece zaten yok olmakta olan bir kulturun ferdi olarak soyluyorum. ben de bu evliliklere karsıyım. zaten ömür boyu mutlu olanı ne gördüm ne duydum. yine de umarım siz ilk olursunuz. AMA hele birde cocuk olduktan sonra o zaman asıl sorunlar baslıyor.
ALLAH hiçbir nusayriye ve yakınına boyle bir evlilik yaşatmasın
UMARIM KUSURA BAKMAZSINIZ

19/02/09 09:44
nihal
tekirdağ
1 açıklamalarınız için teşekkürler Cevdet Bey. Şu durumda ayrılık çok zor. ancak ciddi ciddi düşünüyorum. Belki en başta haberim olsaydı ayrılırdım. Sözlümde bunu bildiği için bana söylememiş. ailesine benim bildiğimi ve sorun olmadığını söylemiş. zaman geçtikçe sevgi büyüyor ve ayrılmak zorlaşıyor. Sizin mesajlarınızı okumadan önce ne gibi zorluklar olabilirki diye pek fazla umursamıyordum. Ancak siz kati bir şekilde yürümez deyince bende biraz daha fazla düşünmek zorunda hissetmeye başladım. Malesef bu konuda sözlüm bana hiç bir şey anlatmıyor, birşey sorduğumda da kızıyor. seviyorsan her engel aşılır diye kestirip atıyor. ne yapacağımı şaşırdım açıkçası
dr-ersin
cevdet beyin naklettigi dügün olayını ve nihal hanımın yazılarını okudum. anlatılan olayın bircok benzeri yasanıyor toplumumuzda.
ancak gördügüm kadarıyla sözlünüzle yeterli iletişim kuramadıgınız için burada konu hakkında fikir edinmeye calısıyorsunuz nihal hanım. Kİ zaten sorunlar baslamış demektir bu.
kapalı bir toplum oldugumuz gercegini yeniden hatırlatmaya gerek görmüyorum. ama bu kapalılık kültürümüzü bugune getiren en önemli özelligimizdir diyebilirim. sebep sonuç ilşkisinine girmeden bazı gercekleri yazacagım size. BUNLARI LUTFEN SÖZLÜNÜZLE TARTISIN.
* mistik bir düsüncenin uygulandıgı kalıplar ve ezberler butunu degildir nusayrilik.
* nusayrilik tarihin en uzun bilgi aktarım surecinin yaşamla harmanlanmasıdır.
* nusayrilik, tarihte açık yada gizli baskı katliam horlanma ve zulumlere ragmen Allah'ın izniyle yaşamaktadır.
* müslümaniz biz. her ne kadar sapık olarak gosterilsek te.
* islamın batıni yani içsel yorumunu yasarız. bu bakımdan isteseniz bile bircok konuda asla yorumlar sizin için kabullenebilir olmayacak
* nerede yasamayı ve ölmeyi düsünüyorsunuz? nerde yerleseceksiniz..?
* her düşünceye karsı hoşgörülü bir toplumuz.. ancak sebebi "bize dokunmayan ............." dır.
* cocugunuz oldugunda kendini ne olarak tanımlayacak? iki zıt secenek olacak karsısında.
* ya da cocuk hangi dogrularla buyuyecek.
* toplumumuz onaylamadıgı halde kendinizi herseye ragmen mutlu hissedecekmisiniz.
* belki siz bayramlarımıza v.s. katılacaksınız PEKİ mustakbel eşiniz camiye gidecek mi?
* sözlünüz gercekten bir nusayrimi? yoksa kendini ne olarak tanımlıyor?
* yapılan evliliklerin cogu 3 5 sene içinde bitiyor (birbirine lanet ederek)
* ailelerle de ayrıntılı bir sekilde tanısın, tartısın, anlasın.
* nusayri olmak diye birsey sozkonusu degildir... yine de bir nusayri gibi yasayabilecekmisiniz. bir nusayri gibi hissedebilecekmisiniz.?
* nusayrilik ne demek? eşinize sorun,
* ancak eşiniz isterse sunni olabilmekte. ya da afaroz edilebilmekte.

* biz yani müstakbel eşiniz arapca yasar arapca dusunuruz. arapca sarkılar bizi gülümsetir. arapca aglarız.

koskoca bir yaşam felsefesini burada yazacak degilim.
siz sözlünüzle birseyi 100 kez dusunun ama 1 kez yapın, derim ben.
risk almaya deger diyorsanız, maalesef kimse önünüzde duramaz, keşke birileri durabilecek kadar cesur olsa.

ya da ODUN yaşken eğilseydi
nihal
QUOTE(dr-ersin @ Feb 19 2009, 03:17 PM) *
cevdet beyin naklettigi dügün olayını ve nihal hanımın yazılarını okudum. anlatılan olayın bircok benzeri yasanıyor toplumumuzda.
ancak gördügüm kadarıyla sözlünüzle yeterli iletişim kuramadıgınız için burada konu hakkında fikir edinmeye calısıyorsunuz nihal hanım. Kİ zaten sorunlar baslamış demektir bu.
kapalı bir toplum oldugumuz gercegini yeniden hatırlatmaya gerek görmüyorum. ama bu kapalılık kültürümüzü bugune getiren en önemli özelligimizdir diyebilirim. sebep sonuç ilşkisinine girmeden bazı gercekleri yazacagım size. BUNLARI LUTFEN SÖZLÜNÜZLE TARTISIN.
* mistik bir düsüncenin uygulandıgı kalıplar ve ezberler butunu degildir nusayrilik.
* nusayrilik tarihin en uzun bilgi aktarım surecinin yaşamla harmanlanmasıdır.
* nusayrilik, tarihte açık yada gizli baskı katliam horlanma ve zulumlere ragmen Allah'ın izniyle yaşamaktadır.
* müslümaniz biz. her ne kadar sapık olarak gosterilsek te.
* islamın batıni yani içsel yorumunu yasarız. bu bakımdan isteseniz bile bircok konuda asla yorumlar sizin için kabullenebilir olmayacak
* nerede yasamayı ve ölmeyi düsünüyorsunuz? nerde yerleseceksiniz..?
* her düşünceye karsı hoşgörülü bir toplumuz.. ancak sebebi "bize dokunmayan ............." dır.
* cocugunuz oldugunda kendini ne olarak tanımlayacak? iki zıt secenek olacak karsısında.
* ya da cocuk hangi dogrularla buyuyecek.
* toplumumuz onaylamadıgı halde kendinizi herseye ragmen mutlu hissedecekmisiniz.
* belki siz bayramlarımıza v.s. katılacaksınız PEKİ mustakbel eşiniz camiye gidecek mi?
* sözlünüz gercekten bir nusayrimi? yoksa kendini ne olarak tanımlıyor?
* yapılan evliliklerin cogu 3 5 sene içinde bitiyor (birbirine lanet ederek)
* ailelerle de ayrıntılı bir sekilde tanısın, tartısın, anlasın.
* nusayri olmak diye birsey sozkonusu degildir... yine de bir nusayri gibi yasayabilecekmisiniz. bir nusayri gibi hissedebilecekmisiniz.?
* nusayrilik ne demek? eşinize sorun,
* ancak eşiniz isterse sunni olabilmekte. ya da afaroz edilebilmekte.

* biz yani müstakbel eşiniz arapca yasar arapca dusunuruz. arapca sarkılar bizi gülümsetir. arapca aglarız.

koskoca bir yaşam felsefesini burada yazacak degilim.
siz sözlünüzle birseyi 100 kez dusunun ama 1 kez yapın, derim ben.
risk almaya deger diyorsanız, maalesef kimse önünüzde duramaz, keşke birileri durabilecek kadar cesur olsa.

ya da ODUN yaşken eğilseydi

Öncelikle zahmetiniz için teşekkür ederim. Maddelendirdiğiniz hususların bir kısmını konuştuk. Ancak benim istanbulda, sözlümünde adanada yaşıyor olması bazı paylaşımları kısıtlıyor. Yinede sizin yukarıda belirttiğiniz noktalardan yola çıkarak daha detaylı konuşup karar vermemiz gerekiyor anlaşılan. Ama anladığım kadarıyla benim sizin toplumunuz tarafından kabul edilmem ( şu ana ailesi beni gerçekten kabul etmiş durumda) daha zor gibi görünüyor gözüme. Yineda sadece her ikimiz içinde hayırlısı neyse onu yaşarız inşallah.

benim şiddetle merakla ettiğim nokta özellikle dinsel ritüeller ve kurallar normal bir ailede günlük hayatın ne kadarını kaplıyor? Kendimden örnek vermek gerekirse kandil akşamları namaz kılarım, ramazanda tam olmasada oruç tutmaya çalışırım onun haricinde islamiyeti ahlaki yönden yaşamaya çalışan biriyim. Yani çok yoğun bişr şekilde günlük hayatın telaşı içerisinde tam anlamıyla görevlerimi yapamıyorum. Bir nusayri genci için bu durum nasıl yaşanıyor?
Federal
QUOTE(nihal @ Feb 19 2009, 06:06 PM) *
Öncelikle zahmetiniz için teşekkür ederim. Maddelendirdiğiniz hususların bir kısmını konuştuk. Ancak benim istanbulda, sözlümünde adanada yaşıyor olması bazı paylaşımları kısıtlıyor. Yinede sizin yukarıda belirttiğiniz noktalardan yola çıkarak daha detaylı konuşup karar vermemiz gerekiyor anlaşılan. Ama anladığım kadarıyla benim sizin toplumunuz tarafından kabul edilmem ( şu ana ailesi beni gerçekten kabul etmiş durumda) daha zor gibi görünüyor gözüme. Yineda sadece her ikimiz içinde hayırlısı neyse onu yaşarız inşallah.

benim şiddetle merakla ettiğim nokta özellikle dinsel ritüeller ve kurallar normal bir ailede günlük hayatın ne kadarını kaplıyor? Kendimden örnek vermek gerekirse kandil akşamları namaz kılarım, ramazanda tam olmasada oruç tutmaya çalışırım onun haricinde islamiyeti ahlaki yönden yaşamaya çalışan biriyim. Yani çok yoğun bişr şekilde günlük hayatın telaşı içerisinde tam anlamıyla görevlerimi yapamıyorum. Bir nusayri genci için bu durum nasıl yaşanıyor?

Merhaba Nihal Hanım

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Bizlerde yani Nusayri Alevileri'de (Arap Alevileri), Sünniler gibi olmasada İslam'ı yaşıyoruz. Bizim dinimiz İSLAM'dır. Bizlerde namaz kılarız, oruç tutarız. Demek istediğim Bizlerde elhamdulillah müslümanız. Dini bayram konusuna gelince onunla ilgili forumda konular var, bakabilirsiniz. Evlilik konusuna gelincede, forumdaki diğer arkadaşlarıma katılıyorum. Arap Alevisi olmayan biriyle evliliğe karşıyım. Ama şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, bizim toplumumuz yani Arap Alevileri hoşgörülü, saygılı ve hak'tan yana olan insanlardır. Şimdilik bu kadar...

Allah'a emanet ol.

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
dr-ersin
QUOTE(nihal @ Feb 19 2009, 06:06 PM) *

yahuu siz beni yanlış anladınız yada işinize geldigi gibi anladınız. evlilik bir MACERA degildir. internette yada bu forumda zaten bizlerin nasıl insanlar oldugumuzu neye inandıgımızı, neyi reddettigimizi bulabilirsin.
tekrar ediyorum: kendinizin ve bizim adamın hayatını karartabilecek kadar onemli bir mesele bu. insan zaten sevmedigi istemedigi biriyle evlenmez.
soruyorum
1 sen dinini degiştirecekmisin?
2 sözlün dinini degiştirecek mi?
3 ikiniz birden degistirip hiristiyan falan mı olacaksınız?
4 dininizi degiştirmezseniz aynı evden bahsediyoruz. nasıl yasayacaksınız.
5 mesela biz cocuklarımızı kendi kulturumuze göre yetiştirmek isteriz, camiye gitmeyiz, senin bildigin anlamda namaz da kılmayız, oruc te tutmayız. bizim toplumumuzda turbanlı bayan da yoktur. dişi hayvan etini yemeyiz, razımısın...
6 senin eşini akrabaların kafir sayacaklar, onun yedigi yemegi bile yemeyi gunah sayacaklar.
tarihte alevinin kestigi mundar (pis) ilan edilmişti.
7. sözlün, senin bu foruma girdigini biliyor mu?
8. aslında verilmiş bir kararın var da burada bu yarayı mı deşmeye calısıyorsun? merak ettim.
9. yok öyle degilse şunu soyleyeyim: evet nihal hanım BİZ kendimizi dinimizi yasayısımızı mükemmel olarak kabul ediyoruz. ve digerlerinden üstün sayıyoruz. tarih boyunca bizleri asagilayan ka...den ve de sapık olarak gormeye devam eden bir topluluktan bir gelin almak istemeyiz; birine kız vermeyi asla kabul etmeyiz. kendilerini MODERN sayan özentili insanlarımızı da sadece bir İSTİSNA olarak gormeni temenni ederim.
zaten forumun diger bolumlerini de incelersen bizlerin burada anlatabilecegimiz fikirlerimizi ya da ne oldugumuzu, ne olmadıgımızı okuman yazman varsa anlayabilirsin. eger sözlün burda yazanlara benzemiyorsa zaten sorun yoktur.

ben ve ARAP NUSAYRİ cemaatinin buyuk bir cogunlugu (%95) bizim kulturumuzu zayıflatan en buyuk sebeplerden biri olarak gordugum bu YANLIŞ EVLİLİKLERİ ONAYLAMAMAKTAYIZ. biz birbirine tamaman zıt iki fikrin savunucularıyız nihal hanım. müslüman olma iddamız dısında hiçbir ortak yanımız yok maalesef.
ZATEN senin bir onaylanma problemin yok anladıgım kadarıyla. o halde kurcalamaya gerek olmadıgı kanaatindeyim. ama ŞUNU DA UNUTMAMALISIN Kİ; nusayrilik bir dernek ya da spor kulubu degildir, BİR YASAM BİÇİMİDİR.
evlilikle ilgili link veriyorum. iceleyebilirsin

http://www.nusayriforum.com/index.php?showtopic=84
nihal
QUOTE(dr-ersin @ Feb 19 2009, 10:52 PM) *
yahuu siz beni yanlış anladınız yada işinize geldigi gibi anladınız. evlilik bir MACERA degildir. internette yada bu forumda zaten bizlerin nasıl insanlar oldugumuzu neye inandıgımızı, neyi reddettigimizi bulabilirsin.
tekrar ediyorum: kendinizin ve bizim adamın hayatını karartabilecek kadar onemli bir mesele bu. insan zaten sevmedigi istemedigi biriyle evlenmez.
soruyorum
1 sen dinini degiştirecekmisin?
2 sözlün dinini degiştirecek mi?
3 ikiniz birden degistirip hiristiyan falan mı olacaksınız?
4 dininizi degiştirmezseniz aynı evden bahsediyoruz. nasıl yasayacaksınız.
5 mesela biz cocuklarımızı kendi kulturumuze göre yetiştirmek isteriz, camiye gitmeyiz, senin bildigin anlamda namaz da kılmayız, oruc te tutmayız. bizim toplumumuzda turbanlı bayan da yoktur. dişi hayvan etini yemeyiz, razımısın...
6 senin eşini akrabaların kafir sayacaklar, onun yedigi yemegi bile yemeyi gunah sayacaklar.
tarihte alevinin kestigi mundar (pis) ilan edilmişti.
7. sözlün, senin bu foruma girdigini biliyor mu?
8. aslında verilmiş bir kararın var da burada bu yarayı mı deşmeye calısıyorsun? merak ettim.
9. yok öyle degilse şunu soyleyeyim: evet nihal hanım BİZ kendimizi dinimizi yasayısımızı mükemmel olarak kabul ediyoruz. ve digerlerinden üstün sayıyoruz. tarih boyunca bizleri asagilayan ka...den ve de sapık olarak gormeye devam eden bir topluluktan bir gelin almak istemeyiz; birine kız vermeyi asla kabul etmeyiz. kendilerini MODERN sayan özentili insanlarımızı da sadece bir İSTİSNA olarak gormeni temenni ederim.
zaten forumun diger bolumlerini de incelersen bizlerin burada anlatabilecegimiz fikirlerimizi ya da ne oldugumuzu, ne olmadıgımızı okuman yazman varsa anlayabilirsin. eger sözlün burda yazanlara benzemiyorsa zaten sorun yoktur.

ben ve ARAP NUSAYRİ cemaatinin buyuk bir cogunlugu (%95) bizim kulturumuzu zayıflatan en buyuk sebeplerden biri olarak gordugum bu YANLIŞ EVLİLİKLERİ ONAYLAMAMAKTAYIZ. biz birbirine tamaman zıt iki fikrin savunucularıyız nihal hanım. müslüman olma iddamız dısında hiçbir ortak yanımız yok maalesef.
ZATEN senin bir onaylanma problemin yok anladıgım kadarıyla. o halde kurcalamaya gerek olmadıgı kanaatindeyim. ama ŞUNU DA UNUTMAMALISIN Kİ; nusayrilik bir dernek ya da spor kulubu degildir, BİR YASAM BİÇİMİDİR.
evlilikle ilgili link veriyorum. iceleyebilirsin

http://www.nusayriforum.com/index.php?showtopic=84

Öncelikle günaydın. sondan başlamak istiyorum yazdıklarınıza. Kesinlikle bir onay problemim yok. Çünk herkesin dinine ve mezhebine saygılı bir ailem ve sülalem var. Kararımı her şekilde kabul ediyorlar. Diğer taraftan sözlümün çevresini bilmem ama aileside beni kabul ediyor. Benim sadece yardımınızı istediğim konu sizin tarafınızdan bu evlilikler nasıl karşılanıyor ve dini ve sosyal yaşantınızda bir sünninin uyum sağlayamacağı noktalar olup olmadığını öğrenmek. Ancak açık söylemek gerekirse mesajınızdaki agresif tavrınız beni biraz düşündürdü. Benim çevrem tarafından sözlüm bir sıkıntı yaşamayacak buna kesinlikle eminim. Diğer taraftan ben onun ailesi olmasada çevresi tarafından kabul edilmeyeceğim bunuda anladım.
Çok tezat bir durumda ayrıca dikkatimi çekti. İnsan ayrımı apmadığınızı söylerken yazdıklarınız ve belirttiğiniz diğer mezhepten yada dinden birini kabul etmemeniz bana çelişkili geldi. bu arada ilk 2 sorunuzda söylemek istediğinizi anlamadım. Nusayrilik bir din midir mezhepmidir.? Yok eğer dinse neden müslümanız diyorsunuz, yok eğer değilseniz 2 müslüman insan evlenmek için neden din değiştirsin?
Ayrıca kırıcı sözlerinize cevap vermeyi aynı kırıcılığı göstermemek adına reddediyorum. Ancak bahsettiğiniz ailemin sizlere kafir gibi yakıştırmaları yapacağı sözlere şu kadarını söylemek istiyorumki aileme en yakın ve bütün dertlerimizi sevinçlerimizi paylaştığımız 2 aile anadolu alevisi. bir aile erzincanlı 1 aile sivas divriğili. 20 yıllık komşuluklarımızda acı tatlı herşeyimizi paylaştık kız ve erkek çocuklar olarak kardeş gibi büyüdük ve halende görüşmeye devam ediyoruz. Sivaslı aileden bir kişi hariç kimse kimseyi mezhep farklılığından dolayı kırmamış rencide etmemiştir.
Yinede mesaında yazdığın sert suçlamalar ciddi anlamda kalbi kırdı. Sadece sizleri tanımaya çalışıp doğru bir karar vermeye çalışıyorum.
Yinede vakit ayırıp kafamda bazı soru işaretlerinin oluşmasına ve dolayısıyla daha detaylı öğrenme isteği uyandırdığınız için teşekkür ederim.
mekzunsincari
QUOTE(nihal @ Feb 20 2009, 12:09 PM) *
Öncelikle günaydın. sondan başlamak istiyorum yazdıklarınıza. Kesinlikle bir onay problemim yok. Çünk herkesin dinine ve mezhebine saygılı bir ailem ve sülalem var. Kararımı her şekilde kabul ediyorlar. Diğer taraftan sözlümün çevresini bilmem ama aileside beni kabul ediyor. Benim sadece yardımınızı istediğim konu sizin tarafınızdan bu evlilikler nasıl karşılanıyor ve dini ve sosyal yaşantınızda bir sünninin uyum sağlayamacağı noktalar olup olmadığını öğrenmek. Ancak açık söylemek gerekirse mesajınızdaki agresif tavrınız beni biraz düşündürdü. Benim çevrem tarafından sözlüm bir sıkıntı yaşamayacak buna kesinlikle eminim. Diğer taraftan ben onun ailesi olmasada çevresi tarafından kabul edilmeyeceğim bunuda anladım.
Çok tezat bir durumda ayrıca dikkatimi çekti. İnsan ayrımı apmadığınızı söylerken yazdıklarınız ve belirttiğiniz diğer mezhepten yada dinden birini kabul etmemeniz bana çelişkili geldi. bu arada ilk 2 sorunuzda söylemek istediğinizi anlamadım. Nusayrilik bir din midir mezhepmidir.? Yok eğer dinse neden müslümanız diyorsunuz, yok eğer değilseniz 2 müslüman insan evlenmek için neden din değiştirsin?
Ayrıca kırıcı sözlerinize cevap vermeyi aynı kırıcılığı göstermemek adına reddediyorum. Ancak bahsettiğiniz ailemin sizlere kafir gibi yakıştırmaları yapacağı sözlere şu kadarını söylemek istiyorumki aileme en yakın ve bütün dertlerimizi sevinçlerimizi paylaştığımız 2 aile anadolu alevisi. bir aile erzincanlı 1 aile sivas divriğili. 20 yıllık komşuluklarımızda acı tatlı herşeyimizi paylaştık kız ve erkek çocuklar olarak kardeş gibi büyüdük ve halende görüşmeye devam ediyoruz. Sivaslı aileden bir kişi hariç kimse kimseyi mezhep farklılığından dolayı kırmamış rencide etmemiştir.
Yinede mesaında yazdığın sert suçlamalar ciddi anlamda kalbi kırdı. Sadece sizleri tanımaya çalışıp doğru bir karar vermeye çalışıyorum.
Yinede vakit ayırıp kafamda bazı soru işaretlerinin oluşmasına ve dolayısıyla daha detaylı öğrenme isteği uyandırdığınız için teşekkür ederim.

Öncelikle Nihal Hanım ben size şunları söylemek istiyorum Arap Alevileri
Kendi kabuklarına çekilmiş ve dışarıdan kimseyi kendi içine kabul etmeyen bir toplumdur. (son yıllarda yaşanan dışarıdan evlilikler hariç)
Bizler kardeşlerimizin Sünni inancına sahip biriyle evlenmesi taraftarı değiliz. Nitekim zamanında ibni teymiyenin veriği fatvaları incelerseniz o ve gazali bizim toplumdan biriyle evliliğin kesinlikle caiz olmadığını bildiren fetvaları vardır. Tabi siz ne kadar ibni teymiyeye itibar edersiniz bilemem.
Demek istediğim sizin inancın din adamları da bizden biriyle evlenmenize karşılar. Bizim din adamlarımızda bu tür evliliklere karşılar.
Toplum olarak ta buna karşıyız. Nitekim bu konuda atasözlerimiz bile vardır. Bir tanesi: "ebyehid min miltu bi muvt min 3ıltu" anlamı: kendi milletinden almayan illetinden ölür.

Şimdi siz din misiniz? Mezhep misiniz? sorusuna ben cevap vermek istiyorum. Bizler diniz ama İslam özü olan diniz. Kendimizi mezhep olarak kabul etmeyiz. Bu forumu iyice incelerseniz inancımız konusunda birçok gerçek bilgiye ulaşırsınız. Zaten Arap Alevileri hakkında Arap Alevilerinin siteleri haricinde hiç bir yerden doğru bilgiler alamazsınız.

Ayrımcılığa gelince bizler ayrımcılığa karşı olan insanlarız. Herkesin dinine inancına saygı gösteren insanlarız. Ama kendi dindaşımızın kuralları çiğnemesini de ne yazık ki hoş karşılamıyoruz. Size sadece şunu söyleyeyim eğer, sözlünüz olan kardeşimiz kendi geleneklerine ve inancına bağlı biri ise ve sizde inancınıza bağlı olduğunuzu söylediniz. O zaman sizin evlilik yürümez bunun örneklerini de defalarca gördük şuda bir gerçek ki olan çocuklara oluyor.

Yok kardeşim ben evleneceğim diyorsanız buna kimse mani olmayacaktır. Hatta eşinizin akrabaları her ne kadar bu evliliği tasvip etmeseler de belki de sırf sözlünüzün yada ailesinin hatırı için size bir şey belli etmemeye çalışacaklardır.
dr-ersin
biz de din ve mezhep ayrımı yapmayız nihal hanım. bakın hatay'a hiç kimse dininden yada mezhebinden dolayı aşagılanmamıstır. aksine birbirimizin bayramlarına cenazelerine gideriz. bu MEDENİYETin bir geregidir şüphesiz.
AMA AKSAM OLUNCA HERKES KENDİ EVİNE DÖNER.
şu anda genclerimizin içinde bulundugu sosyal süreci iyi okumak derekiyor. bakınız: binlerce senedir aarap olan, ve 1400 yıldır alevi olan bir cemaatin, son 5-10 yılına dikkatinizi cekiyorum. sebebini bizim bile anlamadıgımız hem saldırılar ve hem ovgüler var bize karsı.
oysa inanın ki bu övgülerin ....................................

VAZGECTİM YAZMAKTAN NİHAL HANIM. YETER YAHU.
NERDEN BİLELİM SENİN MUTLU OLUP OLMAYACAGINI. Kİ ZATEN AMACIMIZ ASLA SENIN MUTLU OLMAN FALAN DEGİL.
BİR KİŞİ MUTLU OLACAK DİYE KULTURUMUZU GORMEMEZLİKTEN Mİ GELELİM.? KARDEŞİM BÖYLE BİRŞEY YAPACAK OLSA; KARDEŞİM DEGİLDİR.
.......STİYANLA EVLENMESİ TERCİH EDERDİM.
SORMUSSUN CEVAP CEVAP VERİYORUM: BİZ MÜKEMMEL İNSANLARIZ, SÜPERİZ YANİ. SEN BİZİM KADAR MUKEMMEL MİSİN?
. DÜNYADAKİ EN OZEL TOPLUMUZ. HEPİMİZ COK SIRDAŞIZDIR. ZUNNİLERLE EVLENENLER YADA EVLENMEK İSTEYENLER HARİÇ TABİKİ. KİTAPLAR YAZILDI NİHALCİM. OKUMA ONLARI. ONLAR PİS
BURADAN DESTEKCİ BULAMAZSIN.
EVLENİN VE GORUN. STOP. VESSELAM

BU ARADA BENİM KLAVYEMDE CAPS LOCK DİYE BİR TUŞ VAR. ONA BASINCA YAZILAR BUYUK CIKIYOR BOYLE... KÜÇÜLTMEK İÇİN NE YAPMALIYIM BİLEN VARSA YARDIM ETSIN LUTFEN
dr-ersin
QUOTE(nihal @ Feb 20 2009, 10:09 AM) *

BENİM İŞİM BU NİHAL.
YANİ ; İNSANLARIN KAFASINDA BAZI SORU İSARETLERİNİN OLUSMAK VE DOLAYISIYLA DAHA DETAYLI OĞRENME İSTEGİ UYANDIRMAK...
BAK İŞTE DAHA DETAYLI ÖĞRENME İSTEGİNİ UYANDIRDIM. GÜNAH BENDEN GİTTİ ARTIK.
nihal
QUOTE(dr-ersin @ Feb 20 2009, 02:28 PM) *
biz de din ve mezhep ayrımı yapmayız nihal hanım. bakın hatay'a hiç kimse dininden yada mezhebinden dolayı aşagılanmamıstır. aksine birbirimizin bayramlarına cenazelerine gideriz. bu MEDENİYETin bir geregidir şüphesiz.
AMA AKSAM OLUNCA HERKES KENDİ EVİNE DÖNER.
şu anda genclerimizin içinde bulundugu sosyal süreci iyi okumak derekiyor. bakınız: binlerce senedir aarap olan, ve 1400 yıldır alevi olan bir cemaatin, son 5-10 yılına dikkatinizi cekiyorum. sebebini bizim bile anlamadıgımız hem saldırılar ve hem ovgüler var bize karsı.
oysa inanın ki bu övgülerin ....................................

VAZGECTİM YAZMAKTAN NİHAL HANIM. YETER YAHU.
NERDEN BİLELİM SENİN MUTLU OLUP OLMAYACAGINI. Kİ ZATEN AMACIMIZ ASLA SENIN MUTLU OLMAN FALAN DEGİL.
BİR KİŞİ MUTLU OLACAK DİYE KULTURUMUZU GORMEMEZLİKTEN Mİ GELELİM.? KARDEŞİM BÖYLE BİRŞEY YAPACAK OLSA; KARDEŞİM DEGİLDİR.
.......STİYANLA EVLENMESİ TERCİH EDERDİM.
SORMUSSUN CEVAP CEVAP VERİYORUM: BİZ MÜKEMMEL İNSANLARIZ, SÜPERİZ YANİ. SEN BİZİM KADAR MUKEMMEL MİSİN?
. DÜNYADAKİ EN OZEL TOPLUMUZ. HEPİMİZ COK SIRDAŞIZDIR. ZUNNİLERLE EVLENENLER YADA EVLENMEK İSTEYENLER HARİÇ TABİKİ. KİTAPLAR YAZILDI NİHALCİM. OKUMA ONLARI. ONLAR PİS
BURADAN DESTEKCİ BULAMAZSIN.
EVLENİN VE GORUN. STOP. VESSELAM

öncelikle caps locka tekrar basarsan o yazılar küçülür. ( bak ben sinirleniyormuyum) bu arada söyliyim arada kendimi kaptırıp sen diyorum arada siz diyorum kusura bakma lütfen.
ben sadece tanımaya çalışıyorum dedim. neden sinirleniyorsun anlamadım. gerçekten tek amacım biraz birşeyler öğrenmek. burada bulunma nedenim aranıza karışmak yada arada problem çıkarmak yada kötülük yapmak değil.tüm samimietimle buradayım. kırıcı olmana gerek yok. ben bir hristiyandan daha kötü değilim. sizde bir sünniden yada bir budistten daha iyi değilsiniz bence. iyilikte kötülükte her millette her dinde vardır.
ayrıca kimseden destek istemiyorum diye belirttim. kimsenin desteğinin yada kösteğinin bir önemi yok. sadece heriki taraf içinde en doğru kararı vermeye çalışıyorum. defalarca belirttiğim gibi sadece tanımaya çalışıyorum.

BU ARADA BENİM KLAVYEMDE CAPS LOCK DİYE BİR TUŞ VAR. ONA BASINCA YAZILAR BUYUK CIKIYOR BOYLE... KÜÇÜLTMEK İÇİN NE YAPMALIYIM BİLEN VARSA YARDIM ETSIN LUTFEN
Federal
QUOTE(dr-ersin @ Feb 20 2009, 02:42 PM) *
BENİM İŞİM BU NİHAL.
YANİ ; İNSANLARIN KAFASINDA BAZI SORU İSARETLERİNİN OLUSMAK VE DOLAYISIYLA DAHA DETAYLI OĞRENME İSTEGİ UYANDIRMAK...
BAK İŞTE DAHA DETAYLI ÖĞRENME İSTEGİNİ UYANDIRDIM. GÜNAH BENDEN GİTTİ ARTIK.

dr-ersin kardeşim
Bu kadar agresif olmana gerek yok, biraz sakin ol. Bizim insanlığımıza, inancımıza yakışır şekilde cevap ver. seni anlıyorum ama biraz saygı göster. Bazı şeyleri tatlı dille anlat. Ne demişler tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. işte o zaman Nihal hanım bizi daha iyi anlar.

Allah'a emanet ol

rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif
Ünal
arkadaslar neden forumda herkes hircin davraniyor anlamiyorum bir insana bazi düsünceleri kabullendirmek zorlamayla veya bagirarak cagirarak olmaz aksine o kisi (korkudan) kabullenmis gibi görünsede aslinda kabullenmemistir, bunun yerine sakin ve tatli bir dille anlatilir sorulacak sorulara ayni sekilde cevap verilir.

Her insan tarihi bilecek diye birsey yoktur veya söyle diyelim her insan tarihi dogru bilecek diye birsey yoktur bir insan tarihi ailesinden ve yakin cevresinden ögrenir bu bilgilere daha fazla ihtiyac duyarsa kitaplara basvurur, iyi bir degerlendirme yapmak isterse karsi görüste olan tarih kitaplarini okur aradaki bagintiyi cikararak dogru sonuca varir. Bu baglamda günümüze kadar ulasmis olan tarih kitaplari veya dini kitaplar dedigimiz Hadisler ve benzerleri icinde yazarin kendi görüsü olmakla birlikte dogruyu yansitip yansitmadiklarini bilemeyiz.
benim nusayri olan bir arkadasim hiristiyan olan bir bayanla evlendi, kizin ailesi kizimiza türban zorlamasi yapacaklar, dövecekler diye karsi cikiyordu fakat kiz tüm ailesini karsisina alarak evlendi iki sene boyunca kizin ailesi kizlariyla görüsmedi. Bu iki sene zarfinda kocasinin ve kocasinin ailesini yakinda inceledi hep kocasinin yasli akrabalarindan dinle ilgili bilgiler ögrendi sonunda kocasina dediki ben alevi olmak istiyorum bunun dogru yol olduguna inaniyorum ne gerekirse yaparim ve koca tarafindan hicbir zorlama olmadan kocasinin dinini kültürünü kabul etti. iki yil sonra kizin ailesi kizlarinin mutlu, modern giyimli türbansiz görünce kizlariyla görüsmeye basladilar. Kiz Papaza giderek durumu anlatti papazin verdigi cevap söyle oldu " cok iyi etmissin bir kadin mutlaka kocasinin dinini secmelidir sana gercegi söylemek gerekirse zaten nusayrilerle aramizda pek bir fark yok hepimizin bir peygamberi bir de Allahi var isimleri farkli olsada inandiklarimiz aynidir ha eli demissin ha ali"

simdi gelelim nihal hanimin sorununa sunu belirtmek isterim ki iki farkli mezhep veya milletten evlenecek olan kisiler hicbir zaman asiri dinci veya milliyetci olmamali eger kisilerden biri bunlarin birinde asiri bir kisiyse eninde sonunda esine kendi yolunda yürümesi icin baski uygulayacaktir veya zamanla esini hakir görecektir sonucta her ikisi mutsuz olacaktir. Nihal hanim eger dediklerim sizlere uyuyorsa mutlu olmamaniz icin hicbir sebep yoktur ama sunuda sakin unutmayin dogu bloku ülkelerdeki insanlar genellikle babaerkil olarak yasarlar eger nisanlinizi gercekten seviyorsaniz bunuda göz önünde bulundurmaniz gerekir.
dr-ersin
hırcın ya da agresif hatta insanlık dısıymış gibi anlaşılan yazılarımın üslübü sebebiyle başta sayın nihal hanım olmak üzere okuyan ve okuyacak olan herkesten özür dilerim
Federal
QUOTE(Ünal @ Feb 20 2009, 03:53 PM) *
arkadaslar neden forumda herkes hircin davraniyor anlamiyorum bir insana bazi düsünceleri kabullendirmek zorlamayla veya bagirarak cagirarak olmaz aksine o kisi (korkudan) kabullenmis gibi görünsede aslinda kabullenmemistir, bunun yerine sakin ve tatli bir dille anlatilir sorulacak sorulara ayni sekilde cevap verilir.

Her insan tarihi bilecek diye birsey yoktur veya söyle diyelim her insan tarihi dogru bilecek diye birsey yoktur bir insan tarihi ailesinden ve yakin cevresinden ögrenir bu bilgilere daha fazla ihtiyac duyarsa kitaplara basvurur, iyi bir degerlendirme yapmak isterse karsi görüste olan tarih kitaplarini okur aradaki bagintiyi cikararak dogru sonuca varir. Bu baglamda günümüze kadar ulasmis olan tarih kitaplari veya dini kitaplar dedigimiz Hadisler ve benzerleri icinde yazarin kendi görüsü olmakla birlikte dogruyu yansitip yansitmadiklarini bilemeyiz.
benim nusayri olan bir arkadasim hiristiyan olan bir bayanla evlendi, kizin ailesi kizimiza türban zorlamasi yapacaklar, dövecekler diye karsi cikiyordu fakat kiz tüm ailesini karsisina alarak evlendi iki sene boyunca kizin ailesi kizlariyla görüsmedi. Bu iki sene zarfinda kocasinin ve kocasinin ailesini yakinda inceledi hep kocasinin yasli akrabalarindan dinle ilgili bilgiler ögrendi sonunda kocasina dediki ben alevi olmak istiyorum bunun dogru yol olduguna inaniyorum ne gerekirse yaparim ve koca tarafindan hicbir zorlama olmadan kocasinin dinini kültürünü kabul etti. iki yil sonra kizin ailesi kizlarinin mutlu, modern giyimli türbansiz görünce kizlariyla görüsmeye basladilar. Kiz Papaza giderek durumu anlatti papazin verdigi cevap söyle oldu " cok iyi etmissin bir kadin mutlaka kocasinin dinini secmelidir sana gercegi söylemek gerekirse zaten nusayrilerle aramizda pek bir fark yok hepimizin bir peygamberi bir de Allahi var isimleri farkli olsada inandiklarimiz aynidir ha eli demissin ha ali"

simdi gelelim nihal hanimin sorununa sunu belirtmek isterim ki iki farkli mezhep veya milletten evlenecek olan kisiler hicbir zaman asiri dinci veya milliyetci olmamali eger kisilerden biri bunlarin birinde asiri bir kisiyse eninde sonunda esine kendi yolunda yürümesi icin baski uygulayacaktir veya zamanla esini hakir görecektir sonucta her ikisi mutsuz olacaktir. Nihal hanim eger dediklerim sizlere uyuyorsa mutlu olmamaniz icin hicbir sebep yoktur ama sunuda sakin unutmayin dogu bloku ülkelerdeki insanlar genellikle babaerkil olarak yasarlar eger nisanlinizi gercekten seviyorsaniz bunuda göz önünde bulundurmaniz gerekir.

Ünal kardeşim ellerine sağlık güzel açıklama yapmışsın. rolleyes.gif
Federal
Nihal hanım

Bizler yani Arap Alevileri'nin dini İSLAM'dır, bir başka deyişle Arap aleviliği İslam'ın özüdür, temelidir. Bizler asıl İslam'ız, asıl müslümanlarız, asıl müminleriz, bizler Allah'a ve peygamberimiz Hz. Muhammed'e (s.a.a.v.) ilk iman edenleriz. Arap Aleviliği din ya da mezhep değildir, İslam'ın ta kendisidir. Bu yüzden mezhep olgusunu kabul etmiyor kardeşlerim. Biz Arap alevileri namaz kılarız ama sünnilerin kıldığı gibi değil, bizlerde oruç tutarız ama orucu isteyen kardeşlerimiz tutar, baskı söz konusu değildir. Arap alevileri hoşgörülü, saygılı ve Hak'tan yana olan insanlardır ama kendi kültürümüzü, inancımızı, kötüleyene, aşağılayana karşıda hoşgörü göstermemizi beklemeyin. Aslında anlatılacak çok şey var ama buna bu ileti yetmez. size tavsiyem forumdaki diğer konuları da inceleyiniz.

Allah'a emanet ol.

saygılarımla

cool.gif cool.gif cool.gif
denyen
Sevgili arkadaşlar kardeşler!! Neler oluyor bir hararet, bir hararet dönüp dolaşık aynı konular üzerindesiz neden?

Nihal hanım öncelikle şunu belirteyim anladığım kadarıyla, sözlüsünüz ilgili kişi arapalevisi (Nusayrialevi) ve bunu sizden gizlemekte açığa çıkmasından tedirginlik yaşamış!
Şimdi, siz bunun mantığını anlamaya çalışarak, sorununuzu çözebilirsiniz; Sizi, kaybetmeme uğruna inancını gizlemekte olan kardeşimiz sonuca yaklaşmış durumdadır nedir bu sonuç bu tür ilişkilerde geçişler olacaktır; ya siz o inançta ve kültürde hareket edeceksizniz, yada sözlünüz sizin inancınız veya kültürünüzde hareket edecek ilk aşama budur. Siz daha avantajlısınız sözlünüz sizi kaybetmeme uğruna inancını saklamış size yakın bir hamle yapmıştır. Her iki inanç ve kültür biribirinden farklı yaşanmakta ha Müslümanlık olarak bakacaksanız hepimiz Adem ve Havvadan gelmekteyiz felsefe bu!!

Yukarıda anladığım kadarıyla İnancımızı ve Kültürümüzü irdelemektesiniz şimdi ben size soruyorum Sizin amacınız araştırıp ortak yanlar bulup ilişkinize devam kararı almakmı yoksa,Hayır! sadece ben bunun ilerde ne sonuçlar doğurabileceğini şimdikten araştırmak ve anlamak istiyorum evlilikle ilgili aldığım karar var zaten. nedir bunu tam açıklarsanız sizin sağlıklı karar vereceğinize hiç şüphem yok.

Mekzun kardeşimizin dediği gibi neticede yaşanan olaylar var bunun sonuçları vahim ama bu sizin kaendi kararınızı etkilememli ama dikkate almalısınız.
nihal
QUOTE(dr-ersin @ Feb 20 2009, 04:17 PM) *
hırcın ya da agresif hatta insanlık dısıymış gibi anlaşılan yazılarımın üslübü sebebiyle başta sayın nihal hanım olmak üzere okuyan ve okuyacak olan herkesten özür dilerim

biraz korkutmuş olsanızda özür dileme nezaketinizden dolayı teşekkür ederim.
nihal
QUOTE(denyen @ Feb 20 2009, 05:43 PM) *
Sevgili arkadaşlar kardeşler!! Neler oluyor bir hararet, bir hararet dönüp dolaşık aynı konular üzerindesiz neden?

Nihal hanım öncelikle şunu belirteyim anladığım kadarıyla, sözlüsünüz ilgili kişi arapalevisi (Nusayrialevi) ve bunu sizden gizlemekte açığa çıkmasından tedirginlik yaşamış!
Şimdi, siz bunun mantığını anlamaya çalışarak, sorununuzu çözebilirsiniz; Sizi, kaybetmeme uğruna inancını gizlemekte olan kardeşimiz sonuca yaklaşmış durumdadır nedir bu sonuç bu tür ilişkilerde geçişler olacaktır; ya siz o inançta ve kültürde hareket edeceksizniz, yada sözlünüz sizin inancınız veya kültürünüzde hareket edecek ilk aşama budur. Siz daha avantajlısınız sözlünüz sizi kaybetmeme uğruna inancını saklamış size yakın bir hamle yapmıştır. Her iki inanç ve kültür biribirinden farklı yaşanmakta ha Müslümanlık olarak bakacaksanız hepimiz Adem ve Havvadan gelmekteyiz felsefe bu!!

Yukarıda anladığım kadarıyla İnancımızı ve Kültürümüzü irdelemektesiniz şimdi ben size soruyorum Sizin amacınız araştırıp ortak yanlar bulup ilişkinize devam kararı almakmı yoksa,Hayır! sadece ben bunun ilerde ne sonuçlar doğurabileceğini şimdikten araştırmak ve anlamak istiyorum evlilikle ilgili aldığım karar var zaten. nedir bunu tam açıklarsanız sizin sağlıklı karar vereceğinize hiç şüphem yok.

Mekzun kardeşimizin dediği gibi neticede yaşanan olaylar var bunun sonuçları vahim ama bu sizin kaendi kararınızı etkilememli ama dikkate almalısınız.

sanırım ikilemimi en doğru analiz eden kişi sizsiniz. Ortak yönler bulmaya çalışıyorum galiba. bu ortak noktalar yada ayrımlar üzerine karar vermek daha doğru gibi geliyor bana. ben evleneyimde ileride neler yaşarım acaba gibi bir düşünce yanlış olucak anladığım kadarıyla.
yönlendirmeniz açısından çok teşekkürler.
nihal
QUOTE(Federal @ Feb 20 2009, 04:28 PM) *
Nihal hanım

Bizler yani Arap Alevileri'nin dini İSLAM'dır, bir başka deyişle Arap aleviliği İslam'ın özüdür, temelidir. Bizler asıl İslam'ız, asıl müslümanlarız, asıl müminleriz, bizler Allah'a ve peygamberimiz Hz. Muhammed'e (s.a.a.v.) ilk iman edenleriz. Arap Aleviliği din ya da mezhep değildir, İslam'ın ta kendisidir. Bu yüzden mezhep olgusunu kabul etmiyor kardeşlerim. Biz Arap alevileri namaz kılarız ama sünnilerin kıldığı gibi değil, bizlerde oruç tutarız ama orucu isteyen kardeşlerimiz tutar, baskı söz konusu değildir. Arap alevileri hoşgörülü, saygılı ve Hak'tan yana olan insanlardır ama kendi kültürümüzü, inancımızı, kötüleyene, aşağılayana karşıda hoşgörü göstermemizi beklemeyin. Aslında anlatılacak çok şey var ama buna bu ileti yetmez. size tavsiyem forumdaki diğer konuları da inceleyiniz.

Allah'a emanet ol.

saygılarımla

cool.gif cool.gif cool.gif

nusayriliğin özünü az çok anlamam yolunda çok yardımcı olduğunuz. teşekkürler. forumuda inceliyorum vakit buldukça. Ama biz sünnilerde aynı iddialardayız biliyorsunuz. gerçek islam bizi diyoruz. burada çatışıyoruz sanırım.
nihal
QUOTE(Ünal @ Feb 20 2009, 03:53 PM) *

Ben hiçbir zaman aşırı dinci bir tavır sergilemedim. sanırım sözlüme karşıda daha ılımlı davranabilirim. aynı hoşgörüyü inşallah oda gösterebilir.
önerileriniz için çok teşekkürler
arsuzi
nihal abla, yada nihal kardeş.
evet nusayri arap aleviler size bu forumda yer verebilecek kadar hoşgorulu ve yumusak huylu. üstelik burada bile sunni itikadı savunmanıza ragmen.
konuya donecek olusak, benim ne kadar hakkım var bilmiyorum fekat düşüncelerimi yazmak zorunda hissediyorum.
diger arkadasların belirttigi gibi bende sıcak bakmam bu evliliklere. ancak inanin ki eger samimi bir sekilde buraya girdiyseniz sizi takdir ettim. en azından eşiniz olacak kardeşimizden daha sorumlu davrandınız. sözlünüz kim nerden bilmiyoruz. sunu unutmayın. ikiniz dısında kimse bisey yaptıramaz ve sizi caydıramaz. burada görev sadece ikinize düsüyor.
ilerisini düsününce ersin abinin soyledigi gibi cocuklara acıyorum. cunku siz de goruslerinizden gececek gibi gorunmuyorsunuz. oysa kadın eşinin acıgını kapatan, onu tamamlayan olmalı bence. kocasıyla yarıs icinde olan bir kadını hayal etmek istemiyorum. cunku elbette kadın kazanır. umarım espriyi anladınız.
gercekten empati kurmaya calıstım. cok zor gorunuyor. cunku aranızdan birisi kendi dininden fedakarlık etmesi gerekiyor. ve siz bunu yapacak gibi gorunmediniz yazdıklarınızla. umarım kotu ornek olmazsınız. ama bende onaylamıyorum. en dogrusunu ALLAH bilir. ve siz karar verirsiniz.
arsuzi
QUOTE(dr-ersin @ Feb 20 2009, 04:17 PM) *

ya benim ersin abim yaa, sen bi tanesin. bi insan bu kadar mı zarif olur ya..
gurur duyuyorum kendimle seni tanıdıgım için. keske bu toplumda senin gibi 9 kişi daha olsa.
neden 9 diyeceksin. cunku o zaman 10 kişi olursunuz..
neden 10 diye sorma
senin evinden sana mesaj atıyorum insallah bugun okumazsın.
sevgiler.
ALI HAYDAR
nihal hanim lutfen CEVDET gibilerinin sozlerine kulak vermeyin hepimiz insaniz ve ya$amaya muhtaciz egerki sozlunuz iyi biri ise ona bakin hepimiz yuce islam dinine mensubuz sunni veya alevi $ii onemli olan ahlakli ve insan birisi olmasi dir BUNU ONUTMAYIN_ALLAH SiZE OMUR BOYU MUTLULUKLAR VERSiN tongue.gif [font="Arial Black"][/font][size="4"][/size]
dr-ersin
QUOTE(ALI HAYDAR @ Feb 22 2009, 12:45 AM) *
nihal hanim lutfen CEVDET gibilerinin sozlerine kulak vermeyin hepimiz insaniz ve ya$amaya muhtaciz egerki sozlunuz iyi biri ise ona bakin hepimiz yuce islam dinine mensubuz sunni veya alevi $ii onemli olan ahlakli ve insan birisi olmasi dir BUNU ONUTMAYIN_ALLAH SiZE OMUR BOYU MUTLULUKLAR VERSiN tongue.gif [font="Arial Black"][/font][size="4"][/size]

ali haydar kardeşim "cevdet gibiler"
ben kendimi cevdet gibi gordugum için soruyorum
cevdet ve cevdet gibiler yalan yada yanlış birsey soylediler mi? olmayan birseyi mi anlattılar nihal hanıma.
toplum bu evlilikleri hoş karsılıyor da biz cevdet gibilerin haberi mi yok.?
hanım efendinin sorusuna cevap vermeye calısmamız neden bu kadar gucune gitti de beni ve diger arkadasları "CEVDET GİBİLER" diyerek kucuk goruyorsun.?
bu evlilikleri yapanların uyum sorunları yasadıkları ve buyuk bir kısmının iki üç sene sonra bosandıkları yalan mı?
ve bu evliliklerin bizim kulturumuzun yok olmasına yardım edecegi yanlış mı?
nusayrilikle sunnilik arasında benzer olarak gordugun uygulamaları yazarmısın?
lutfen birbirimi asagılamadan konusalım.
bir fikri olanlara ve bu fikirlerini burada yazmak için zaman ayıranlara hosgoruyle yaklasmanı temenni ederim.
EN AZINDAN BU EVLİLİKLERE GOSTERDİGİN HOŞGÖRÜ (!) KADAR.

bir atasozumuz der ki : İZA ICCİCE RAHET,,, VIL BAYDA BİTRUH MEA.

OK?
Federal
QUOTE(dr-ersin @ Feb 22 2009, 01:37 AM) *
ali haydar kardeşim "cevdet gibiler"
ben kendimi cevdet gibi gordugum için soruyorum
cevdet ve cevdet gibiler yalan yada yanlış birsey soylediler mi? olmayan birseyi mi anlattılar nihal hanıma.
toplum bu evlilikleri hoş karsılıyor da biz cevdet gibilerin haberi mi yok.?
hanım efendinin sorusuna cevap vermeye calısmamız neden bu kadar gucune gitti de beni ve diger arkadasları "CEVDET GİBİLER" diyerek kucuk goruyorsun.?
bu evlilikleri yapanların uyum sorunları yasadıkları ve buyuk bir kısmının iki üç sene sonra bosandıkları yalan mı?
ve bu evliliklerin bizim kulturumuzun yok olmasına yardım edecegi yanlış mı?
nusayrilikle sunnilik arasında benzer olarak gordugun uygulamaları yazarmısın?
lutfen birbirimi asagılamadan konusalım.
bir fikri olanlara ve bu fikirlerini burada yazmak için zaman ayıranlara hosgoruyle yaklasmanı temenni ederim.
EN AZINDAN BU EVLİLİKLERE GOSTERDİGİN HOŞGÖRÜ (!) KADAR.

bir atasozumuz der ki : İZA ICCİCE RAHET,,, VIL BAYDA BİTRUH MEA.

OK?

Sevgili arkadaşlar, kardeşler!!

Bence siz bu tartışmayı bırakın, Nihal hanım forumdaki diğer konuları okuyarak kendi kararını kendisi verecektir. lütfen boşu boşuna diğer insanların aklını karıştırmayın, burda konuşacağınız her şeyin forumda konusu vardır, orada tartışınız. Evlilik konusunuda Arap Alevisi olmayanlarla evlilikler hakkındaki düşünceleriniz konu başlığı altında tartışma zaten var, orada düşüncelerinizi tartışabilirsiniz.

saygılarımla...
yagmur
QUOTE(nihal @ Feb 20 2009, 10:33 PM) *
Ben hiçbir zaman aşırı dinci bir tavır sergilemedim. sanırım sözlüme karşıda daha ılımlı davranabilirim. aynı hoşgörüyü inşallah oda gösterebilir.
önerileriniz için çok teşekkürler

selam benim size söylüyeceğim tek şey atalarımızın bir cümlesidir.

EBYAKHIT MİN MİLTO BİYMUT Bİ ĞİLTO
adanaliche
QUOTE(nihal @ Feb 20 2009, 08:30 PM) *
nusayriliğin özünü az çok anlamam yolunda çok yardımcı olduğunuz. teşekkürler. forumuda inceliyorum vakit buldukça. Ama biz sünnilerde aynı iddialardayız biliyorsunuz. gerçek islam bizi diyoruz. burada çatışıyoruz sanırım.

Tamam sizde gerçek islam oldugunuzu iddaa edebilirsiniz ama önemli olan Allah'a göre gerçek..
BAGDAT ALİMLERİNİN KONFERANSI adlı bi kitap var mutlaka oku.. kaynakçasıyla beraber gerçek islamın kim oldugunun kanıtı..
Siz ***************************** ********** gelenlerdensiniz..
siyah
Siz ******************************* gelenlerdensiniz..

adanaliche,

bu tarz üslup ve düşmanca sözler bu forumda artık hiçbir şekilde kabul edilmeyecek tavırlardır. daha önce başka durumlarda da söylediğim şeyi tekrar ediyorum: bize yapılanı başkalarına hangi insiyatifle yapabiliyorsunuz!

kimsenin imanını, ahlakını ve soyunun hakkını-harabatını tahlil etmek bize de başkasına da düşmez. umarım özür dilersin. bu tavrını düzeltmemen ve dahası tekrarlaman sonucu üyeliğinle ilgili sorun yaşayabilirsin.

nihal,

hayatınız, sizin ve sözlünüzün arasındaki bir meseledir. bu konuyu eşinizle konuşmanız daha sağlıklıdır. fakat madem paylaştınız; görüşemiyor oluşunuz bu meseleyi çözmede makul bir sebep değil diye düşünüyorum. evlilik ciddi bir mesuliyettir. eğer hoşgörü mantığıyla karşınızdakine davranışlarınızı belirlemede bir bilgi taramasıysa niyetiniz, açıkçasını söylemeliyim ki ömür boyu "hoşgörü" oyunu oynayamazsınız. çünkü evlilik 'bir kişi' olmaktır. bu sebeple bizimle ilgili öğreneceklerinizi şimdiden kendi halinizle ve ailenizle karşılaştırmak zorundasınız. güzeli çirkine, doğruyu yanlışa yeğleyeceksiniz. güzel ve doğru gerçek kanıtları ile beraberdir. çünkü bizim inancımız kulaktan dolma değildir. fakat siz de bu konuda hak vereceksinizdir ki 'sünni' inanç açık seçik olmayan ve toplum baskısıyla şekillenen bir yapı olmuştur. tabi ki genelliyorum. şahsınızın durumu farklı olabilir. ama tekrar ediyorum, eğer gerçekten böyle bir beraberlik gerçekleşecekse öncesinde doğrular ve yanlışların kavgasını etmeniz gerekecektir. yoksa evlilikte 'hoşgörü' safça bir niyettir ve 'parasız' mutluluk kadar çocukçadır. gelgelelim 'müslümanlığımız' ya da 'islamlığımız' ile ilgili bir tereddütünüz varsa söze gerek yoktur. yok, diğer 'alevi' yapılardan sayıyorsanız bizi, bu da çok büyük bir yanlıştır. neden bunları söylediğimi merak ediyorsanız, kendi inancınızı bir hristiyana anlatır gibi anlatmışsınız yorumlarınızın birinde. sizi sizin bilmediğiniz kadar iyi biliyoruz. Allah şahit olsun ki bizim bir zerremizde bile Kur'an'a, Peygamber'e ve Ehlibeyte aykırılık yoktur. öğrenmek, anlamak, kavramak ancak onu yaşamakla mümkündür. bizi anlamanızın anahtarı işte budur. çekincelerimiz de bu sebeptendir. arkadaşlarımın yorumlarını 'kendilerinden birini kaybetmekten korkuyorlar' şeklinde algılamayın. tüm analtılanlar sizi ve sözlünüzü olabileceklerden haberdar etmek niyetlidir. yoksa kumaş da sizin astar da.

sevgi ve dostlukla...
adanaliche
kardesim haklısın ama o an yazılanları okudum ve o anda onları yazmak içimden geldi.. bazen olur ya bişeyi yaparsın ama onu yaptıgın anda yaptıgın sey sana dogru gelir, üstinden biraz zaman geçince yanlış oldugunun farkına varırsın.. yaptıgım hataydı kabul ediyorum ve özür diliyorum..

ama seninde yaptıgın bi yanlış vardı, insanları tehdit eder gibi konusma bu da sana yakışmaz(üyeligim hakkında) tatlı dille söle emin ol bi daha tekrarlamam.. yapılan hata ne zaman bagıslanmaz bi hal alır biliyor musun, uyarıldıktan sonra aynı hatayı tekrarladıgın takdirde..

özür diliyorum saygılar;
mekzunsincari
adanalı kardeşim hatasız kul olmaz...

Bu forumda geçmişte bir çok sorun yaşandı. Bazı tartışmalarda üyelerin kendi aralarında hakaret'e varan sataşmaları oldu. Bu sataşmaların kaynağıda dikkatsizce yazılan yazılardır.
siyah kardeşim bu formun en eski üyelerinden ve diğer yöneticiler gibi forum içinde bu tür tartışmaların yaşanmaması için elinden geleni yapmakta. Onun bu hassasiyetini doğal karşılmanı isterim.
Bizlar Aleviyiz ve Ehli beytin edep ve ahlakını almış kişileriz. Ehlibeyt imamlarının bizlere öğrettiği gibi konuşmalı ve hareket etmeliyiz.
Lütfen forum içinde karşılıklı hoş görü içinde olalım. Dışarıda bu forumu sadece Aleviler takip etmiyor.

selamlar....
siyah
adanaliche,

bu forumda yaşananları bilmediğin için elbette çıkışım sana tehditkar gelebilir. haşa, seni hiçbir şeyle tehdit edemem. ancak uyarabilirim ki bu da burada yöneticilerden biri olmam ve bu forumu parçam gibi görmem, buradan faydalanmak isteyen herkesi ve bu forumu korumaya çalışmamdan sebeptir. ayrıca buradaki tüm üyeleri ailemden biri gibi görürüm. bu sebeple yanlış bir tavır gerçekleştirdiklerinde bu beni çok üzer. burada nihal adlı üye dışında da misafirlerimiz oldu, olacak. daha önce kardeşlerimizden bazıları 'biz niye kendimizi göstermiyoruz, tanıtmıyoruz' diye yakınmışlardı. bahsi geçen misafirler ise bu foruma gelip, kulaktan dolma bilgilerle yaşayabileceklerken, bizi kaynağından öğrenme niyeti taşıdılar. elbette tüm misafirler için söylemiyorum fakat niyeti böyle olan kişilere, 'bizden olmayan birini yakaladık, hadi dövelim' mantığıyla yaklaşanlar da çok oldu. hatta şöyle söyleyeyim ki forum ilk kurulduğunda, dışımızdakilerden gelebilecek saldırılar için neler yapabiliriz diye düşünüp durmuştuk. halbuki forumda hoş olmayan ne yaşandıysa (istisnalar 1-2 taneden fazla değil) kardeşlerimizden kaynaklı oldu. bu bir özeleştiridir. şimdi beni anlaman için söylüyorum: kötü bir niyeti olmayan ve hatta merak edip bizi bulup öğrenmeye, anlamaya çalışanlara neden öfkemizi kusuyoruz? bu bize yakışmaz. bize yakışmayan birşeyi de gördüğümde üzülmekten sebep kızıyor oluşum, seni de diğer üyeleri de kardeşim gibi gördüğümden ve samimiyetimdendir. ayrıca zaten tavrın bizlere yakışmaması dışında, üyeliğinle ilgili uyarı almanı gerektiren bir tavırdır. bu kısım dışında olan sözlerim ise yukarda bahsettiğim sebeplerdendir. lütfen yanlış anlama beni. sahiplenme duygusundan başka bir niyet değil benimkisi. umarım anlatabilmişimdir. uyarı dışındaki yüklenmem için özür dilemem gerekirse seve seve özür dilerim kardeşim.

sevgi ve dostlukla.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.