Federal
Feb 16 2009, 08:33 PM
Din ile bilim hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
mekzunsincari
Feb 16 2009, 09:57 PM
selamun 3eleyküm
Din ve bilim örtüşür mü?
Ben şöyle bir cevap vereyim bilim dinin bir alt koludur. Bazı kişiler belki bu sözüme itiraz edecekler ama bu benim inandığım gerçektir.
Bu nedenle de bilim din ile çelişmez.
Ama din dediğimiz gerçek din olacak. Turan Dursun’un “din bu” serisindeki sünni din inancı değil.
Dini eğer ehlibeytten alırsak ilminde onlardan ortaya çıktığını görürüz.
bir örnek vereyim; çok güzel bir kitap " İmam Cafer Sadık fi Nazratul 3üleme el Ğarb" batılıların gözünde imam Cafer Sadık.
Bu kitap, Avrupalı ve Amerikalı yaklaşık 20 den fazla prof. ortak çalışması sonucu hazırlanmıştır. Bu kitapta bilimin daha yeni keşfettiği birçok şeyden imam Cafer Sadık’ın 1300 küsür yıl önce bahsettiğini ortaya çıkarmışlardır. Bunlardan bazıları oksijenin neyden oluştuğunu ve sıfırın altında bilmem kaç derecede suya dönüştüğü gerçekleri de var. Kimyadan, anatomiden, uzaydan bahseden bu kitapta çok güzel bir şekilde bilimin yeni keşfettiği birçok şeyin aslında imam Cafer Sadık tarafından 1300 yıl önce keşfedildiği gerçeğini ortaya çıkarıyor. Ama ne yazık ki kitap Arapça. Ayrıca “tevhid mufaddal” diye bir kitapta var. Bu kitapta da imam Cafer Sadık’ın Muafaddal ile çok güzel ilmi sahpeti var. Ama yine kitap Arapça. Gerçi kitap kısaca tercüme edildi istenmesi halinde forumda yayınlayabiliriz.
Hz. Ali'nin 1400 yıl önce elektirikten bahsetmesi yada cep telefonunu nasıl bir şey olacağını anlatması da aslında tesadüf değildir. Diğer imamların dünyanın yuvarlak olduğundan bahsetmeleri, gecenin nasıl ve neden meydana geldiğini anlatmaları, bingbang teorisinden bahsetmeleri, bunların hiç biri tesadüf değildir. Ama o devirdeki insanların ilim konusundaki yeterli istekleri olmaması nedeniyle ne yazık ki birçok ilim ehlibeytten alınamadı. Çünkü o ilmi alacak ehli insanlar yoktu. Yada başka bir deyişle bu ilmi taşıyacak anlayacak kişiler çok azdı.
Zaten Hz. Ali (as)minbere çıkıp ta “beni kaybetmeden önce bana sorun " dediği zaman insanlar gerçekten bir şeyler öğrenmek için bir şeyler sorsalardı. İlmi yönden çok ileri seviyeye gelebilirlerdi. ama bir Hıristiyan’ın dediği gibi “Araplar arasında biri çıkıp ‘beni kaybetmeden önce bana sorun bende ilklerin ve sonların ilmi vardır’ diyor ama bir Arap çıkıp gerçek anlamda ilim almak yerine gidiyor benim sakalımda kaç tane kıl vardır diye soruyor.” Demesi gibi o devrin Arapları ne yazık ki ne Hz. Ali (as)’ın nede diğer imamların kıymetini bilmediler. Kıymetini bilemedikleri içinde ehlibeyt imamları onlara bir şey vermedi. Böylece bu ilimlerin keşfedilmesi epey zaman aldı...
Ebu-Esed
Feb 17 2009, 09:16 AM
Din ile Bilim örtüşebilir mi?
Ben diyorum ki örtüşmelidir! Aksi taktirde ya bilim adamının vardığı sonuçta, ya da dini dogmada bir sorun vardır...
"Allah'ın ayetleri çelişebilir mi?" diye sorarsanız her inanan tereddütsüz "Hayır" diyecektir. Pekiyi, Allah'ın ayetleri sadece kutsal kitaplarda yazı şeklinde zahir edilenler midir? Doğa da Allah'ın ayeti, O'nun varlığına şehadet eden, yasalarını açıklayıcı değil midir?
Olayın pratik yanına bakacak olursak, doğa ile ilgili önemli buluşlara imza atanların çoğunluğunun iman sahibi olduğu dikkat çekicidir.
Dini sembolizmin altında yüzyıllarca saklı kalan fenomenler bilim ilerledikçe ortaya çıkıyor. Dinin de, bilimin de amacı, sınırsız olanı, sınırlı olan aklın alabileceği bir sistematiğe oturtmak, anlaşılır hale getirmektir.
1400 yıl önce, Allah'ın kudreti ile herşeyin yoktan var edildiği ayetle duyuruldu. Bir buçuk bin yıl sonra saf enerjinin maddeye, maddenin de saf enerjiye dönüşebileceği gösterildi; evrenin başlangıcı, bir enerjinin yoğunlaşması ile gerçekleşen nükleer bir patlama (Big Bang = Büyük Patlama) olarak açıklandı. Evrenin sonsuz sanılan enerjisinin sabit ve dolayısı ile sınırlı olduğu gösterildi.
Sonuç olarak herşey O'na işaret eder! O'nu bulmak için bize yol gösterir... O'na götüren herşey de "Sırat'ıl Müstakim" üzerinedir.
Aristo
Feb 17 2009, 07:20 PM
REK3A MİNEL 3ALİM BEDEL ELF REK3A MİNEL CAHİL........ALİMİN BİR REKATI CAHİLİN BİN REKATINA BEDELDİR.Cafer Sadık,
ENA MEDİNETUL 3İLM VE 3ALİ BABAHA...........BEN İLMİN ŞEHRİYİM,ALİDE KAPISIDIR.Hz Muhammed(s3av)
ebu miray
Feb 21 2009, 11:05 AM
QUOTE(Federal @ Feb 16 2009, 08:33 PM)

Din ile bilim hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Din ile bilim örtüşmüyorsa birinden biri yanlıştır. ALLAH,C,C. nun, DİNİNİN yalnış olması,inkardır,küfürdür,şirktir.bilimin yalnış oldugunu iddia etmek ise abesle iştiğaldir mantık dışıdır bazı yerlerde bilimle dinin çelişmesi ayetlerin farklı farklı yorum ve tefsirlerden kaynaklanır buda cahil din adamlarının görüşünü yansıtır ve din ile bilimin çeliştiğini idda ederler oysa etrafımızdaki bütün yaratılanlar bilim ile dinin çelişmediğinin şahididirler göremeyenlerin ya kalpleri körelmiş veya gözleri görmüyordur.
seyfüd devle
Feb 25 2009, 12:01 AM
ehlen u sehlen arkadaşlar,
İranlı şii yazar ve din toplumbilimcisi Ali ŞERİATİ'nin "ALİ" ve "İSLAM BİLİM" isimli kitaplarını okuyan var mı? Düşünce, görüş ve eleştirilerinizi
paylaşabilir misiniz?
tızbah al-khayr...
adsmert01
Jan 20 2010, 03:23 PM
Din ve Bilim demişken arkadaşlar Darwini Evrim teorisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Federal
Mar 3 2010, 06:28 PM
QUOTE(adsmert01 @ Jan 20 2010, 03:23 PM)

Din ve Bilim demişken arkadaşlar Darwini Evrim teorisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Darwini Evrim teorisi saçmalıktır. Çünkü hem dine, hem de bilime aykırıdır.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.