Yardım - Arama - Üyeler - Takvim
Tam Forum Görünümü: Ayet ezberleyelim
nusayri-alevi forum > BİLGİ EDİNME ''Din-inanç; Akıl ile kalbin birlikte hareketi Ruhun Bedende Vucut bulmasıyla oluşur'' > NUSAYRİ ALEVİLİĞİ TEMEL İNANÇ İLKELERİ
Ebu-Esed
Ayet el-Kürsi
Bakara Suresi 255. Ayet olup bu adla meşhurdur.

بسم الله الرحمن الرحيم

اللّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ

يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء

وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Allahü la ilahe illa huvel Hayyül Kayyum* la te'khuzuhu sinetun vela nevm* lehu ma fis semavati ve ma fil ard* men zellezı yeşfe3u 3indehu illa bi iznih* ya3'lemu ma beyne eydihim ve ma khalfehum* ve la yühıytune bi şey'in min 3ilmihi illa bi ma şa'e* vesi3a kürsiyyuhus semavati vel arda* ve la yeuduhu hıfzuhuma* ve huvel 3Aliyyül 3Aziym

Meali:
Allah'tan başka ilah yok. Hayy'dır O, sürekli diridir; Kayyûm'dur O, kudretin kaynağıdır. Ne gaflet yaklaşır O'na ne kendinden geçme ne de uyku. Göklerde ne var, yerde ne varsa yalnız O'nundur. O'nun huzurunda, bizzat O'nun izni olmadıkça, kim şefaat edebilir! O, insanların önden gönderdiklerini de bilir, arkada bıraktıklarını da!... İnsanlar O'nun bilgisinden, bizzat kendisinin dilediği dışında, hiçbir şeyi kavrayıp kuşatamazlar. O'nun kürsüsü, gökleri ve yeri çepeçevre kuşatmıştır. Göklerin ve yerin korunması O'na hiç de zor gelmez. Aliyy'dir O, yüceliği sınırsızdır; Azim'dir O, büyüklüğü sınırsızdır.
Seray
AYET-EL KÛRSİ nin Fazileti

AYET-EL KÛRSİ

" K u r ' â n - ı K e r i m 'i n E f e n d i s i "
(Kur'ân-ı Kerim'in Seyyidi ve en büyüğüdür.)

Tevhid ilmiyle alakalı en büyük Ayet-i Kerimedir.

Geceleyin inmiş olan bu Ayet-i Kerimeyi, Efendimiz (SAV), Zeyd'i (RA) çağırarak yazdırmıştır.

Ayet-el Kûrsi indiğinde, dünyadaki bütün putlar ve krallar yere düşmüş ve başlarındaki taçları yuvarlanmıştır.

Şeytanlar birbirleriyle çarpışarak kaçıp, iblis'in yanına toplanmışlar ve ona bu karışıklığı haber vermişlerdir.

Peygamber Efendimiz'in(SAV) Ayet-el Kûrsi'de bulunan "Yâ Hayyu - Yâ Kayyumu", "Hayy ve Kayyum olan ALLAH'ım Senin Rahmetinle yardım istiyorum" buyurarak (üzüntü ve keder anında) ettiği duadır. İsm-i Azâm olduğu da rivayet edilmekle beraber, Ariflerin Sultanı Beyazıd-ı Bistami (RA) "Bu ismin belli bir tarifi yoktur, lâkin sen kalbini herşeyden boşaltıp, onu ALLAH'ın C.C. Vahdaniyyetine teslim ederek istediğin İsimle zikret" buyurmaktadır.

Ayet-el Kûrsi'de bulunan Esma-i İlahiye hiçbir Ayet-i Kerimede yoktur. Çünkü bu Ayet-i Kerime'de, bazısı açık, bazısı gizli olmak üzere onyedi yerde ALLAH'u Teâlâ'nın İsmi geçmektedir.

Yatmadan okuyana ALLAH'u Teâlâ tarafından bir koruma verilir, sabaha kadar hiçbir şeytan yaklaşamaz.

Yâ RasulULLAH (SAV) Kur'ân-ı Kerimin hangi Sûresi(derece bakımından) daha büyüktür? Diye soran Sahabe'ye(RA), "İhlâs Sûresi" buyurdu. O Sahabe(RA) "Kur'ân-ı Kerimde hangi Ayet(Fazilet bakımından) daha üstündür." diye sorunca, Peygamber Efendimiz(SAV) "Ayet-el Kûrsi'dir" buyurdu. (Darimi)

Ayet-el Kûrsi'yi okuyan kimse yedi kalenin içine girmiş gibi muhafaza edilir. Ayet-el Kûrsi, Kur'ân-ı Kerimin dörtte biridir.

Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "İlim sana olsun ey Eba Münzir, Canım Kabza-i Kudretinde olan ALLAH'a C.C. yemin ederim ki, muhakkak Ayet-el Kûrsi'nin bir dili ve ikide dudağı vardır ki, Arş'ın direğinin yanında Melik-i (Müteâl olan ALLAH'u Teâlâ Hazretlerini) takdis eder(O'na Tazimde bulunur.)" (Ebû Dâvud, Ahmed İbni Hambel)

Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim, her farz namazın arkasından Ayet-el Kûrsi'yi okursa, Cennete girmekten onu ancak ölüm men eder.Her kim onu yatacağı zaman okursa, ALLAH'u Teâlâ ona kendi evi, komşusunun evi ve etraftaki evler hakkında güvence verir." (Beyhâki)

Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Bakara Sûresinde bir Ayet vardır ki Kur'ân Ayetlerinin Efendisidir. Şeytan olan herhangi bir evde okunursa (şeytan) o evden çıkar. (O Ayet) Ayet-el Kûrsi'dir." (Beyhâki)

Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim farz namazın arkasında Ayet-el Kûrsi'yi okursa, diğer namaza kadar ALLAH'ın C.C. zimmetinde olur." (Heysemi)

Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Her kim Ayet-el Kûrsi'yi ve Bakara Sûresinin sonunu sıkıntılı(kederli) anında okursa ALLAH C.C. ona yardım eder" (Suyuti, Dürrül Mensûr)

(şeytan, cinler v.s. şerli yaratıkların şerrinden ve anne yada çocuğuna zarar vermelerinden yada öldürmelerinden korunmaları için) Doğum yapacak kadının, Ayet-el Kûrsi, A'raf 54. Ayeti sonuna kadar, Felâk ve Nâs Sûrelerini okuyarak ALLAH'u Teâlâ'ya sığındırılması gerekir(Hadis-i Şerifle bildirilmiştir).

Efendimiz(SAV) buyurdu ki; "Sen Ayet-el Kûrsi'den neredesin? O herhangi bir yemek veya katık üzerine okunursa mutlaka ALLAH C.C. o yemek ve katığın bereketini çoğaltır." (Suyuti)

Efendimiz(SAV) Sûre-i Bakaranın sonunu(Amener Rasûlü) ve Ayet-el Kûrsi'yi okuduğu zaman gülerdi ve "Onlar Arş'ın altındaki, Rahman'ın (Teâlâ) hazinesindendir." buyururdu. (Suyuti)

Seleme İbni Kays(RA) "ALLAH'u Teâlâ, ne Tevratta, ne İncil'de, nede Zebur'da Ayet'el Kûrsi'den daha büyük bir Ayet indirmedi." (Suyuti)

Ayet-el Kûrsi, cinlere karşı kendisinden yardım alınacak duaların en büyüğüdür. Ayet-el Kûrsi'nin insandan şeytanları kovmakta çok tesirli olduğunu söylemişler, ayrıca saralı kişiye, şeytanın kendisine yardım ettiği sahir(büyücü), kâhin, falcı, nefis ve şehvet ehli, zulüm ve gazab erbabı üzerine sadakatle okunulduğunda onların şeytanlarını etkisiz hale getirmekte de büyük gücü olduğunu denemişlerdir. Ancak sadakatle okunması şartı koşulmuştur.

Herhangi bir muradın hasıl olması için Ayet-el Kûrsi 313 kere okunduğunda, dünya ve Ahiret hakkındaki o istek ALLAH'ın C.C. izniyle hasıl olur(ne bir eksik ve ne bir fazla okunmamalıdır bu sayıların adedi çok önemlidir).

Cin musallat olan çocuğa 18 kere Ayet-el Kûrsi okunursa BİİZNİLLAH şifa bulur.

Yemeğe okunursa yemek bereketlenir.

Devamlı okunursa unutkanlığı giderdiğini Hz Ali (K.V.) buyurmuştur.

Evden çıkarken okuyan her işinde muvaffak olur ve hayırlı işleri başarır. Evine gelince okursan iki Ayet-el Kûrsi arasındaki işlerin hayırlı olur ve fakirliğin önlenir.

Bir kimse evinden çıkarken Ayet-el Kûrsi'yi okursa, Hakk Teâlâ yetmiş Meleğe emreder, o kimse evine gelinceye kadar ona dua ile istiğfar ederler.
Seray
Ayet El Kürsi'nin fazileti ile ilgili,

Şehrin birihde çok önceleri yolcuların, kervanların konakladıkları bir han varmış. Varmış ama bu handa kalan yolcu, hancı sabaha sağ çıkmamış.
Yine böyle yolculardan birisi bu hana gelmiş geceleyin burada kalmak için izin istemiş. Yolcuya;
"Burada kalanlar ne hikmetse sabaha ölü bulunuyor, sen de kalma " diye ikazda bulunmuşlar.
Yolcu buna rağmen kalmaya karar vermiş.
Gece olmuş. Yolcu daha uyumadan karşısında üç harflilerden biri çıkagelmiş.
Yolcu haliyle önce kokmuş. Sonra besmele çekerek Ayet El Kürsü'yü okumaya başlamış. Yolcu okudukça, üç harflide onunla okumaya başlamış.
Ta ki; "ve la yeuduhu hıfzuhuma ve huvel 3Aliyyül 3Aziym" i söyleyemiyormuş.
Yolcu sürekli Ayet El Kürsü'yü okumaya devam etmiş. Aynı yerde takılıp bir türlü söyleyemeyen üç harfli sanki bir buzun sıcak karşısında eriyip yok olması gibi erimeye başlamış.
Yolcu sürekli okuyarak, üç harflinin yok olduğunu görür ve uyur.
Sabah o şehirde bulunanlar panik içinde koşarak gelirler. Bir de bakarlar ki yolcu sağ hiç bir şey olmamış. Bu durumu öğrenmek isterler. Yolcu da olanı biteni anlatır. Bu durum karşısında hayrete düşen şehir halkı da Ayet El Kürsi'nin faziletini anlamış olurlar.
Seray
AYET EL-KÜRSİ'NİN FAZİLETİ.......

Annem, bizler küçükken anlatırdı bu hikayeyi. Şimdi de ben sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bir kadın varmış. Çok güzel, İffetli, namuslu, yolunda bir kadın!...
Kimsesi yokmuş bu kadının.Kimseyle evlenmemiş. Ne var ki aynı yerde yaşayan namus düşkünü biri de bu kadına göz koymuş. "Bu kadından muradımı alacağım" diyerek söylenirmiş.
Kadın; kimsesiz ve aynı zaman da fakirmiş. Evi tehlikelere karşı korumalı değilmiş. Adam da bunu fırsat bilip " nasıl olsa ben seni kolay elde ederim" düşüncesine sahipmiş.
Akşam olmuş; adam, kadının evinin önüne gelmiş. Birde ne görsün! Her yer sanki kale duvarlarıyla çevrilmiş. Saşırmış, "nasıl olur" demiş.Amacına ulaşamadan evine geri dönmüş.
Ertesi gün gündüz gitmiş. ev yine korunmasız halde. Şaşırmış!
Bir gece, ikinci gece...derken neredeyse her gece uğrak yeri olmuş. Ama gördüğü manzara hiç değişmemiş.
Bir gün "Nihayet" demiş. Çünkü karşısında kaleden duvarlar yokmuş. Kapıyı açıp kadının uyuduğu odaya gelmiş. Kadın o kadar güzel uyuyormuş ki Kıyamamış uyandırmaya. Oradan uzaklaşmış.
Ertesi gün merakından duramamış ve kadının yanına gelerek sormuş" Ben nicedir senin yolunu gözlüyorum. Niyetim bu... Ama ne zaman gelsem kapı duvar oluyor ve sana bir türlü ulaşamıyordum. Ama dün gece kapın açıktı ve ben içeri girdim. Seni uyandırmaya kıyamadım." der.
Bunları dinleyen kadın şöyle cevap verir;
Ben her gece uyumadan önce 9 kez AYET EL KÜRSİ'yi okurum ve öyle uyurum. Ama dün gece okadar çok yorgundum ki AYET EL KÜRSİ'yi okumadan uyuyup kalmışım. Sen de bu yüzden içeri girmişsin" der.
Seray
Almanca'si:

[2.255-257] Allah - es gibt keinen Gott außer Ihm, dem Lebendigen, dem aus Sich Selbst Seienden und Allerhaltenden. Schlummer ergreift Ihn nicht noch Schlaf. Sein ist, was in den Himmeln und was auf Erden ist. Wer ist es, der bei Ihm Fürbitten will, es sei denn mit Seiner Erlaubnis? Er weiß, was vor ihnen ist und was hinter ihnen; und sie begreifen nichts von Seinem Wissen, außer was Ihm gefällt. Sein Thron umfasst die Himmel und die Erde; und ihre Erhaltung beschwert Ihn nicht; und Er ist der Erhabene, der Große. Es soll kein Zwang sein im Glauben. Gewiß, Wahrheit ist nunmehr deutlich unterscheidbar von Irrtum; wer also sich von dem Verführer nicht leiten läßt und an Allah glaubt, der hat sicherlich eine starke Handhabe ergriffen, die kein Brechen kennt; und Allah ist allhörend, allwissend. Allah ist der Freund der Gläubigen: Er führt sie aus den Finsternissen ans Licht. Die aber nicht glauben, deren Freunde sind die Verführer, die sie aus dem Licht in die Finsternisse führen; sie sind die Bewohner des Feuers; darin müssen sie bleiben.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.
Invision Power Board © 2001-2012 Invision Power Services, Inc.