Bu Konu başka konu içinde geçmişti... Ayrı bir konu altında incelenmesinin daha iyi olacağını düşündüğümüz için bu konu başlığını açıyoruz.. Aşağıdaki yazılar o konudan alıntılardır..
http://www.nusayriforum.com/index.php?showtopic=255
garip:
ne yazik ki hicbir nusayri köyünde cemaatin toplu cem yapacagi bir cem evi yoktur.
siyah:
sevgili garip, öncelikle cem evi arzun anadolu aleviliğindeki tarz ve yapıda değildir umarım. zira bu yine başka bir konu da (cami olgusu ile ilgili daha önce tartıştığımız bir konudur bu) açıklandı. cem evi cemaatin toplanıp ibadet hususlarını yerine getirdiği yerdir. bununlai lgili cemaatimizde eksiklik görmüyorum. cemaat halinde ibadetlerimmizin kıstaslarını biliyorsun zannediyorum. toplu ibadet yapılması gerektiğinde bunun için yer belirlemekte sıkıntı yaşayanımız var mı? ha söylemek istediğin bizim cemaatimize ait ilim merkezi vasfında yerler ise "akad derneği" ile buna yönelik çalışmlalar devam etmekte. şimdilik Antakya bölgesinde faaliyet gösterse de diğer bölgelerden talep ve yardım sayesinde gelişip olgunlaşacak. gerek yayınları, düzenlediği toplantılar ve işlevleri, bu eksikliği gidermeye çalışıyor.
garip
Sevgili Din yoldaslarim
Ali Haydar ve Kumru kardeslerim
Yazima karsilik göstermis oldugunuz ilgi ve duyarliliktan ötürü sizleri kutluyor ve gözlerinizden öpüyorum.
Zira gecmisi yok bilip bugünü göz önünde bulundurarak analizsiz elestiri yöneltmisiniz.
Unutlmamasi gereken bir gercek var, ben Amcaniz Garip diyorum ki aranizda belkide tek kelime arapca konusmayan ve yabancilarin icinde dogan tek kisiyim, durum öykeyken bu bir ictahat olayi oldugundan ötürü, tüm gönlümle atalarimi benimseyerek aslimi inkar etmeden, özümde kalmak icin, cesaretle sirf arapcaya yöneldim ve sonsuz hamdü senalar olsun beni yaradan rabbime benden bu azmimin karsiligini esirgemedi.
Bugün icin Arapca yazip okuma bilmememe ragmen, arapcada konusulan her türlü dialekteki konusmayi rahatlikla anlar ve konusurum.
Benim kastim Anadolu Alevi ve bektasi cem evi olmadigini siz daha iyi bilmeniz gerekir, zaten onlarida kastetmiyorum.
Benim anlatmak istedigim, gördügüm, yasadigim ve üzüldügüm gercekleri sizlerle paylasmak istedim.
Benim amacim dini tarikati mesrebi mezhepi elestirmek degildir.
Benim amacim yapilan yanlisliklar bir an önce saglikli bir sekile dönüsürülmesidir, yoksa cami idi cem eviydi herhangi bir ibadet yeri degildir.
Benim gönlümdeki arzum bilgiyi bilenler, bilmeyenlere aktarmasidir.
Resulallahin (s.a.v) min ilim cin de olsa bile git getir sözünden ibarettir.
Ben ilme ve arastirmaya, dinler tarihine, dünya cografyasina ve kavimler tarihine önem veren ve arastirmaya özenen bir insanim. Benim sözümden kimse alinmasin, ferdi hicbir art niyetim yoktur vede olamaz zaten.
Allahin izniyle her konuda ve her toplumda, konusmak gümüs ise susmak altindir olgusunu uygulayan bir kulum.
denyen:
Mescid ile ilgili konulara değinmişiniz şöyleki; Bizim Türbe ziyaretlerimizin avlularında namaz yerleri ve kesim, yatır yarleri mevcuttur. Ayrı bir ibadet yeri tayin etmek doğru olmaz.
istemeden ihtilaf oluşturmuş oluruz ve iki ayrı görüşle iki ayrı ibadet haneleri oluşursa önüne geçilmeyecek bölünmelere sebep olunur.
Bu hususta Ziayaretlerin alanlarında mescid oluşumu kimseler tarafından sıkıntı doğurmaz zaten inancımıza görede bizlerin mescid i her temiz şehadet getirebileceimiz alan olabilir, her iman sahibi kişinin evi kendi mescidi olarak kullanılır. Bunda dinimizce biz sorun teşkil etmeyeceğinide hatırlatmak isterim