QUOTE(Ebu-Esed @ Jul 29 2008, 07:38 AM)

es-Selam Aleykum ya ikhvan,
Medresenin üniversite olmadığı doğru. Alibaba kardeşin de dediği gibi Cami3a. Ancak medrese sadece din eğitimi verilen kurum da değildir. Nitekim modern üniversiteler kurulmadan önce bunlar fenni bilimler, felsefe gibi dersler de verirdi.
Medrese (مدرسة) kelimesine bakıldığında kelimenin kökü derese (درس) dir.
Derese = öğrenim görmek
Derrese = öğretmek
Ders=Ders
Medrese = Okul
Müderris = Öğretmen
Medrese 3âliya / medrese 3ulya = Yüksek okul
Okul için "mekteb" kelimesinin kullanımı aslen yanlıştır. Mekteb (مكتب) kelimesi ketebe (كتب)den gelir. Türkçe yazıhane, büro demektir. Mektebe (مكتبة) ise kütüphane veya kitapçıdır.
Selamlar
Marhabann ya akhavat;
'Ebu-Esed' kardesime tesekkür ediyorum herbirimiz birseyler yazarsak,eklersek hem birbirimizi tamamlamis oluruz hemde diger kardeslerimize birkac kelimede olsa faydamiz olur.
asigen_15 kardes ten alinti yapip Medresenin üniversite olmadigini fazla ayrintiya girmeden dini egitim veren okul anlamina geldigimi söyledim.Sagolsun ebu esed kardesim konuyu derinlestirdi.
Arastirdigim kaynaklara göre:(kisa özet)
medreseler ilk olarak İslâm öncesinde yahudiler tarafından medine'de kurulmuştur. bu dönemde okuma öğretiliyordu. mekke'de kurulan medreselerde ise okumanın yanı sıra yazma da öğretilmeye başlanmıştır.
osmanlılar döneminde medreseler çok fazla gelişmişti. İlk medrese orhan gazi tarafından İznik'te kurulmuştur.
fatih sultan mehmet, İstanbul'u fethettikten sonra ilkokuldan yüksekokula kadar tüm öğretim kurumlarını kaplayan medreseler yaptırmıştır. bunlar külliye adıyla anılırdı. en ünlü külliye kanunî zamanında yapılan süleymaniye külliyesi'dir.
bu medreselerde tıp, hukuk, edebiyat ve ilâhiyat öğretimi yapılırdı. osmanlılar döneminde yapılan her caminin yanına medrese yaptırmak değişmez bir gelenek hâlini almıştır.
bu okullarda şeriat hükümlerine göre yürütülen tamamen dinsel öğretim yapılırdı.[color="#FF0000"][/color] medreseler yüzyıllar boyunca etkilerini korumuşlardır. 3 mart 1924 tarihli tevhid-i tedrisat kanunu (Öğretim birliği yasası) ile medreseler kapatılmıştır.
Sonucta gercekten medreseler sadece dini egitim veren okullar degil üniversite düzeyine ulasmis egitim kalitesiyle yüzyillar boyunca islam alemine hizmet etmistir ama unutmamak gereklidir ki bu egitimlerin temeli din ve seriat idi. yani dini egitim veren okullardi.
Ör: matematik ögrense de kimya,fizik ögrensede herseyin dine ve seriata dayandigi bir sistemdi.
Günümüzde üniversiteye Cami3a denmektedir.
Sizlerinde bildigi gibi Osmanli etkilesim sirasinda sayisiz arapca kelimeyi almis ama cogu kelimeyi kendi anlami disinda baska anlamlar yüklemistir.
ör: Mekteb: türkiyede ki anlami okuldur arap ülkelerindeki anlami ise yazihane yada büro dur.
Bu mekteb te ne olur? Muallim olur türkiyede ki anlami Ögretmendir ama arap ülkelerinde esnafa da muallim denir. mesela bir taksiye bindiginiz zaman taksi söförüne muallim diye hita edebilirsiniz.
Tahhiyati Asvak ve ileykom
ALiBABA