Jun 16 2008, 07:26 PM
|
|
![]() Grup: Kıdemli Üye İleti: 88 Katılım: 29-April 08 Üye No: 139 |
Kızlarımızın 14 yaşında nişanlanması sizce nekadar doğru?Kızlarını vermek için gereğinden fazla erkek tarafını sıkmak ne kadar mantıklı?Bu durum acaba avrupaya cıkan genc erkeklerimizin ordan evlenmesini bir anlamda teşvik etmiyor mu?
|
|
|
|
![]() |
Jun 17 2008, 12:30 AM
|
|
|
Grup: Üye İleti: 23 Katılım: 11-April 08 Üye No: 121 |
Son derece yanlış bi tutum olarak değerlendiriyorum.sitede bas bas kadınlarımızı bilinçlendirelim diyoruz.bir şeylerin farkındalığında olmak için belli bi bilgi birikimi gerekir.14 yaşındaki bi çocuğun kendini tanımadan omuzlarına evlilik denen sorumluluğun yüklenmesine şiddetle karşı çıkıyorum. evcilik oyunu mu bu ne aceleleri var ailelerin? bu çocuklar okumalı önce kendilerinin sonra da yaşadıkları dünyanın farkına varmalılar.
|
|
|
|
Jun 17 2008, 08:32 AM
|
|
|
Grup: Admin İleti: 328 Katılım: 2-April 08 Nereden: Yönetim Üye No: 104 |
evet, bence de yanlış fakat bu sorun değil günümüzde artık küçük yaşta kızların evliliği pek rastlanmamakta istisnalar doğu kesiminde bazı yörelrde tabi hariç hatta hiç evlenmeyenler bile çoğunluğa girmiş durumda, erken boşanmalar ve temelsiz evlilikler var.
Yıldan yıla artış sağlayan erken boşanmalar yapılan araştırmalarda severek evlenenlerin boşanma oranı daha fazla görücü us ulü evliliklerde daha az rastlanmaktadır bence buda ayrı bir tartışma konusu. -------------------- Kızgınlığım, dost gibi görünüp dost olmayana. Öfkem, Özünde Kalbinde olanı Nefsinde yok edene. Cesaretim, Geçmişte yaşayan bunlara ödün vermeyen bu yol uğruna Katledilen Atalarımızdandır.
La fetâ illâ Ali, ve la seyf illâ Zulfikâr لا فتى الا علي و لا سيف الا ذوالفقار |
|
|
|
Jun 17 2008, 01:27 PM
|
|
|
Grup: Misafir Üye İleti: 292 Katılım: 16-June 08 Nereden: Gelsenkirchen/ALMANYA Üye No: 226 |
Sevgili kardeşlerim,
Ben olaya başka bir açıdan yaklaşıp "ne doğrudur, ne de yanlıştır" demek istiyorum. Nitekim her insan kendine özgü bir gelişim süreci sergiler. Bu bakımdan erkek çocuklarımıza dinlerini öğretirken nasıl yaşlarından ziyade olgunluklarına bakıyor isek, aynı uygulamayı kızların nişanlanmasında da geçerli görmeliyiz. 14 yaşına gelmiş bir kızımız ruhen çocuk olabileceği gibi, 25 yaşına gelmiş bir kızımız da aynı konumda olabilir. Ancak eğer ebeveyn çocuğunun geldiği gelişim aşaması nedeni ile yanlış işlere sapabileceğinden korkuyor ise, onun rızasını da alarak ona meşruiyetin kapısını aralaması neden yanlış olsun? Bu bakımdan genelleme yapma taraftarı değilim. Herkes kendi oğlunu-kızını bizden daha iyi tanır. Selamlar |
|
|
|
Jun 19 2008, 01:33 PM
|
|
|
Grup: Üye İleti: 20 Katılım: 2-May 08 Üye No: 142 |
eRKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN SEBEBİ AİLELERİN ÇOCUKLŞARINI EĞİTİRKEN YAPTIĞI YALNIŞLARDAN ÖTÜRÜDÜR.EĞER AİLE KIZ ÇOCUĞUNU YETİŞTİRMEDE YALNIŞ TUTUMLAR SERGİLERSE KIZ ÇOCUĞU ERGENLİK DÖNEMLERİNDE AİLESİNE KARŞI YALNIŞ DAVRANIŞLAR İÇİNE GİRMEKTE BUNUN SONUCUNDA AİLE ÇÖZÜMÜ KIZI KAYBETMEKTENSE EVLENDİRMEKTE BULUYORLAR.FAKAT KIZ EVLENDİRİLSE DE EVLENDİRİLMESE DE KAYBEDİLMİŞTİR.AİLELER ÇOCUĞUNU EĞİTİRKEN YAPTIĞI YALNIŞI BAŞKA BİR YALNIŞLA KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR.BUNUN ÇÖZÜMÜ BİLİNÇLİ AİLE KURUMUNU TOPLUMDA SAĞLAMAKTAN GEÇMEKTEDİR.AYRICA İŞİN BAŞKA YÖNÜNE BAKACAK OLURSAK TOPLUMDA KÜÇÜK YAŞTA KIZLARA OLAN TALEP DE VAR.BUNU BİR AVANTAJ OLARAK GÖRÜP BÖYLE BİR EVLİLİĞE KALKIŞANLAR AİLESİNİN EĞİTEMEDİĞİ KIZI BEN İSTEDİĞİM GİBİ YETİŞTİRİRİM DİYE DÜŞÜNÜP BİRÇOK YOZLAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇMAKTADIR.14 YAŞINDA BİR ÇOCUK KARŞI CİNSİ NE KADAR TANIR AŞKI NE KADAR BİLİR BUNU SORGULAMADAN EVLİLİK YAPANLAR BU SEVER EVLİLİKTEN SONRA O KIZ GERÇEK AŞKINI BAŞKA BİRİNDE BULDUĞUNDA BU SEFER YOZLAŞMA BAŞ GÖSTERİYOR.
NEYSE Kİ ALLAHTAN BU DURUM TOPLUMDA EĞİTİM DÜZEYİNİN ARTMASINDAN DOLAYI GİTGİDE AZALMAKTA |
|
|
|
Jun 19 2008, 01:39 PM
|
|
|
Grup: Üye İleti: 20 Katılım: 2-May 08 Üye No: 142 |
Sevgili kardeşlerim, Ben olaya başka bir açıdan yaklaşıp "ne doğrudur, ne de yanlıştır" demek istiyorum. Nitekim her insan kendine özgü bir gelişim süreci sergiler. Bu bakımdan erkek çocuklarımıza dinlerini öğretirken nasıl yaşlarından ziyade olgunluklarına bakıyor isek, aynı uygulamayı kızların nişanlanmasında da geçerli görmeliyiz. 14 yaşına gelmiş bir kızımız ruhen çocuk olabileceği gibi, 25 yaşına gelmiş bir kızımız da aynı konumda olabilir. Ancak eğer ebeveyn çocuğunun geldiği gelişim aşaması nedeni ile yanlış işlere sapabileceğinden korkuyor ise, onun rızasını da alarak ona meşruiyetin kapısını aralaması neden yanlış olsun? Bu bakımdan genelleme yapma taraftarı değilim. Herkes kendi oğlunu-kızını bizden daha iyi tanır. Selamlar BEN ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM BİR ERKEK ÇOCUĞUNA DİNİNİ ÖĞRETİRKEN DOĞRU BİRŞEY YAPILIYOR VE HAYATINA BİR IŞIK KATILIYOR.(AYRICA BİR ERKEK ÇOCUĞUNA 18 YAŞINDAN ÖNCE DİNİ GEREKLİLİKLERİN ÖĞRETİLMESİNE DE KARŞIYIM.)BUNUN KÜÇÜK BİR KIZIN ERKEN YAŞTA EVLENDİRİLMESİYLE ALAKASI YOK.YAPILAN DOĞRU BİRŞEY OLSA BUNU KABUL EDEN ERKEĞİN DOĞRU BİRİ OLMASI GEREKİR.ERKEN YAŞTA BİR KIZLA EVLENMEYİ KABUL EDER BİR ERKEK DOĞRU BİRİ OLMAK BİR YANA SAPIKTIR.TOPLUMDA MAALESEF BU EVLİLİĞİ YAPANLAR KIZIN RUHEN OLGUNLUĞUNA DEĞİL BEDENEN OLDUNLUĞUNA BAKMAKTALAR.AYRICA DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE KIZ ÇOCUKLARI VEYA ERKEK ÇOCUKLARI 14 YAŞINDA OLGUN OLAMAZ. |
|
|
|
Jun 19 2008, 02:14 PM
|
|
|
Grup: Misafir Üye İleti: 292 Katılım: 16-June 08 Nereden: Gelsenkirchen/ALMANYA Üye No: 226 |
BEN ŞUNU SÖYLEMEK İSTİYORUM BİR ERKEK ÇOCUĞUNA DİNİNİ ÖĞRETİRKEN DOĞRU BİRŞEY YAPILIYOR VE HAYATINA BİR IŞIK KATILIYOR.(AYRICA BİR ERKEK ÇOCUĞUNA 18 YAŞINDAN ÖNCE DİNİ GEREKLİLİKLERİN ÖĞRETİLMESİNE DE KARŞIYIM.)BUNUN KÜÇÜK BİR KIZIN ERKEN YAŞTA EVLENDİRİLMESİYLE ALAKASI YOK.YAPILAN DOĞRU BİRŞEY OLSA BUNU KABUL EDEN ERKEĞİN DOĞRU BİRİ OLMASI GEREKİR.ERKEN YAŞTA BİR KIZLA EVLENMEYİ KABUL EDER BİR ERKEK DOĞRU BİRİ OLMAK BİR YANA SAPIKTIR.TOPLUMDA MAALESEF BU EVLİLİĞİ YAPANLAR KIZIN RUHEN OLGUNLUĞUNA DEĞİL BEDENEN OLDUNLUĞUNA BAKMAKTALAR.AYRICA DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE KIZ ÇOCUKLARI VEYA ERKEK ÇOCUKLARI 14 YAŞINDA OLGUN OLAMAZ. Ben nice insan tanıyorum ki 40 yaşında ruhi erginliğe varmamıştır aziz kardeşim! Kaldı ki kız 14 yaşında nişanlandı diye 14 yaşında evlenecek değil. Diğer yandan 16-17 yaşında kızla evlenecek biri de 19 yaşında ise bu kardeşimize sapık diyebilir misin?! Lütfen hemen kafamızda senaryolar üretmeyelim... Bir erkek çocuğa 18 yaşına kadar dinini öğretmemek fikrini de ilk kez duyuyorum. Ben kendi adıma konuşayım! Ben 13 yaşında öğrendim ve sonraki bir-iki yıllık süreç benim kişiliğimi 180 derece değiştirdi, yere basar oldum. Din öğrenmek erkeğin olgunluğa erme merhalelerinde çok önemli bir adım! Ama diğer yandan ruhi olgunluğun yaşı 40 civarıdır ki herkes o yaşa kadar beklerse toplumda "Down Sendromu" ve benzeri genetik hastalıklarda patlama yaşarız. Sevgiler |
|
|
|
Jun 19 2008, 07:13 PM
|
|
|
Grup: Üye İleti: 179 Katılım: 8-February 08 Üye No: 56 |
Küçük yaşta evlenilmesine izin verilmesinin bir zararlı yönü de kızlarımızın okul yaşamalrının yarıda bıraktırılma durumunun oluşması.... Küçük yaşlarda evlenen bir kız kendi yaşıtları üniveristeye gittiklerini görürken kendisi evde çocuk baktığında ister istemez bir imrenme, şuanki aklım olsaydı evlenmez okurdum düşünceleri içine girebilir, bu düşünceler içine girmesi doğal hakkıdır da... Böyle bir pişmanlığı oluşursa eşini okumasını, kariyer sahibi olmasını engel olmuş, geleceğini mafetmiş biri olarak görebilir...
Kız istediği kadar olgun olsun küçük yaştayken ileriki hayatının şeklini küçük yaştaki aklıyla çizemez... Her yaşın özel kendi dünyasının şekli vardır ki o şekli ancak o yaşa geldiği zaman görebilir.. Ayrıca daha kendisi çocukluktan yeni çıkmışken çocuk sahibi olduğunda o çocuğa ne sağlığı ile ilgili yeterli derecede ilgilenebilri ne de çocuğun kişiliğinin düzgün oluşması için yetiştirilmesi yönünde dikkatini verebilri... Kendi penceremden, küçük yaşta evlenmelerin olumlu ve olumsuz yanlarını düşünüp tartıya koyduğumda olumsuz yanları çok ağır basıyor... Kendi kızım olsa, 14-15 yaşında kızımı istemeye gelenlere kovma derecesinde bir davranış sergilerdim..... Kesinlikle hoş karşılamazdım.... |
|
|
|
Jun 19 2008, 08:14 PM
|
|
|
Küçük yaşta evlenilmesine izin verilmesinin bir zararlı yönü de kızlarımızın okul yaşamalrının yarıda bıraktırılma durumunun oluşması.... Küçük yaşlarda evlenen bir kız kendi yaşıtları üniveristeye gittiklerini görürken kendisi evde çocuk baktığında ister istemez bir imrenme, şuanki aklım olsaydı evlenmez okurdum düşünceleri içine girebilir, bu düşünceler içine girmesi doğal hakkıdır da... Böyle bir pişmanlığı oluşursa eşini okumasını, kariyer sahibi olmasını engel olmuş, geleceğini mafetmiş biri olarak görebilir... Kız istediği kadar olgun olsun küçük yaştayken ileriki hayatının şeklini küçük yaştaki aklıyla çizemez... Her yaşın özel kendi dünyasının şekli vardır ki o şekli ancak o yaşa geldiği zaman görebilir.. Ayrıca daha kendisi çocukluktan yeni çıkmışken çocuk sahibi olduğunda o çocuğa ne sağlığı ile ilgili yeterli derecede ilgilenebilri ne de çocuğun kişiliğinin düzgün oluşması için yetiştirilmesi yönünde dikkatini verebilri... Kendi penceremden, küçük yaşta evlenmelerin olumlu ve olumsuz yanlarını düşünüp tartıya koyduğumda olumsuz yanları çok ağır basıyor... Kendi kızım olsa, 14-15 yaşında kızımı istemeye gelenlere kovma derecesinde bir davranış sergilerdim..... Kesinlikle hoş karşılamazdım.... Ali kardeşimin doğum ile ilgili tespiti çok doğru. 18-20 yaşından evvel düşünülmesi çok yanlış, ancak sağlık açısından ilk hamilelik için 30 yaş da geçirilmemeli. Diğer yandan ben de kızımdan okumasını bekler ve bu yaşta nişanlamazdım. 14-15 yaşında evliliğe zaten karşıyım, ama bir kızın 14-15 yaşında bütün çabanıza rağmen okula gitmediğini düşünün, ve düşünün ki kızın gözü dışarı kayıyor (Allah göstermesin). O halde kızı eve mi hapsedersiniz? Döver misiniz? Bu yüzden büyük konuşulmamalı ve kızlarına meşru bir ilşkinin kapısını açmayı uygun gören kardeşlerimize de "hüsn-ü zan" ile yaklaşarak anlayışlı davranmalıyız diye düşünüyorum. Nitekim herşeyin altında yatanı en iyi Allahu Teala bilir. Selamlar |
|
|
|
Jun 21 2008, 12:56 AM
|
|
|
Grup: Yeni- Forum Üyesi İleti: 9 Katılım: 17-June 08 Üye No: 229 |
Kızlarımızın 14 yaşında nişanlanması sizce nekadar doğru?Kızlarını vermek için gereğinden fazla erkek tarafını sıkmak ne kadar mantıklı?Bu durum acaba avrupaya cıkan genc erkeklerimizin ordan evlenmesini bir anlamda teşvik etmiyor mu? kızlarımızın 14 yaşında evlenmesini hiç doğru bulmuyorum ama bu durumu avrupaya çıkan erkeklerle bağdaşlaştırmamız ne derece doğru olur bilmiyorum bu durum karşısında zaten mantık denilen kavram da ortadan kalkmış olur |
|
|
|
Jun 21 2008, 12:47 PM
|
|
![]() Grup: Kıdemli Üye İleti: 88 Katılım: 29-April 08 Üye No: 139 |
kızlarımızın 14 yaşında evlenmesini hiç doğru bulmuyorum ama bu durumu avrupaya çıkan erkeklerle bağdaşlaştırmamız ne derece doğru olur bilmiyorum bu durum karşısında zaten mantık denilen kavram da ortadan kalkmış olur Zülfükar kardeşim herhalde soruyu tam anlatamamışım.Orada iki çeşit soru sormak istedim.Birisi yaşla ilgili soru ikincisi kız tarafının erkeği zorlıyacak şekilde bazı isteklerde bulunması.Erkek kardeşlerimiz kız istemeye gittiği zaman ondan ev araba altın vs gibi şeyler dikte ediliyor.Normal olarak her aile kızının iyi bir hayat gecirmesi için bazı talepleri olabilir,ama bazen bu istekler haddi aştığında erkek tarafı yurt dışında çalışıyorsa ve o devlet romanya ise ordan evlenip yaşamını orda sürdürmek durumunda kalıyor.Bunun örnekleri son yıllarda bayağı artmış olup bu durumun devam etmesi toplumun erkek kız dengesini bozacağından olaya bu yönüyle bakmak istedim.Teşekkur ediyorum. |
|
|
|
Jun 21 2008, 02:14 PM
|
|
|
Zülfükar kardeşim herhalde soruyu tam anlatamamışım.Orada iki çeşit soru sormak istedim.Birisi yaşla ilgili soru ikincisi kız tarafının erkeği zorlıyacak şekilde bazı isteklerde bulunması.Erkek kardeşlerimiz kız istemeye gittiği zaman ondan ev araba altın vs gibi şeyler dikte ediliyor.Normal olarak her aile kızının iyi bir hayat gecirmesi için bazı talepleri olabilir,ama bazen bu istekler haddi aştığında erkek tarafı yurt dışında çalışıyorsa ve o devlet romanya ise ordan evlenip yaşamını orda sürdürmek durumunda kalıyor.Bunun örnekleri son yıllarda bayağı artmış olup bu durumun devam etmesi toplumun erkek kız dengesini bozacağından olaya bu yönüyle bakmak istedim.Teşekkur ediyorum. Sözüm meclisten dışarı: Zaten başımıza ne geliyorsa maddiyatı en üst öncelik olarak görmemizden gelmiyor mu? Var sayalım öyle bir genç var ki, Allah ona belli bir rızk tayin etmiş, pek varlıklı değil. Ancak bu genç ahlakça ve ilimce toplumunun en üstünlerinden... Geçiminden arta kalan parayı Yahudi mantığı ile yastık altı etmek yerine kardeşlerinden ihtiyacı olanlara seve seve veriyor. Ve siz geliyorsunuz bu çocuktan yok şu kadar altın, ev ve araba istiyorsunuz. Eğer sizde bunlar yoksa bunları ondan ne hakla istersiniz? Eğer varsa, ona o ilim ve ahlakı, size de mal verenin fazileti uğruna, ona neden malınızdan mal vermezsiniz? Sonra kızınızı varlıklı ama Ali (AS)'ın kendi değimi ile "attığı adım yediği yer ile dışkıladığı yer arasında gidip gelmek" olan birine seve seve veriyorsunuz. Yeri gelince de "din elden gitti, soyumuz tehlikede" diye ağlıyorsunuz! E3uzu billah! Unutmayın: Hepimiz su içecek bir kap bulamayan, üzerindeki (tek sahip olduğu) gömleği yırtılmasın diye çıkarıp çıplak iş gören ancak göğüsleri imanla nurlanmış kimselerin torunlarıyız. Biz, ayakkabısını 100 kez yamalayan emirlerin torunlarıyız. Lüks ve rahat içinde gününü gün etmiş olan Beni Umeyye'den değiliz. Kendinize gelin artık! Selamlar |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Basit Görünüm | Tarih : 8th September 2010 - 12:51 PM |
www.nihatcay.com
www.grupnidal.com
www.aleviforum.info
www.alevi-islam.com