IPB

Hoşgeldiniz ( Giriş | Kayıt Ol )

De ki: "Ben, buna karşılık sizden, Ehli-beyt'imi sevmeniz dışında bir ücret istemiyorum” (Şura-23)

NUSAYRİALEVİ CHAT

Reply to this topicStart new topic
> Alevi semtlerimizde genel mescid yerlerine ihtiyaç var mı?
nusayri-alevifor...
mesaj Jun 5 2008, 11:44 AM
İleti #1

Grup: Kıdemli Üye
Üye No: 204

Bu Konu başka konu içinde geçmişti... Ayrı bir konu altında incelenmesinin daha iyi olacağını düşündüğümüz için bu konu başlığını açıyoruz.. Aşağıdaki yazılar o konudan alıntılardır..
http://www.nusayriforum.com/index.php?showtopic=255

garip:

ne yazik ki hicbir nusayri köyünde cemaatin toplu cem yapacagi bir cem evi yoktur.

siyah:

sevgili garip, öncelikle cem evi arzun anadolu aleviliğindeki tarz ve yapıda değildir umarım. zira bu yine başka bir konu da (cami olgusu ile ilgili daha önce tartıştığımız bir konudur bu) açıklandı. cem evi cemaatin toplanıp ibadet hususlarını yerine getirdiği yerdir. bununlai lgili cemaatimizde eksiklik görmüyorum. cemaat halinde ibadetlerimmizin kıstaslarını biliyorsun zannediyorum. toplu ibadet yapılması gerektiğinde bunun için yer belirlemekte sıkıntı yaşayanımız var mı? ha söylemek istediğin bizim cemaatimize ait ilim merkezi vasfında yerler ise "akad derneği" ile buna yönelik çalışmlalar devam etmekte. şimdilik Antakya bölgesinde faaliyet gösterse de diğer bölgelerden talep ve yardım sayesinde gelişip olgunlaşacak. gerek yayınları, düzenlediği toplantılar ve işlevleri, bu eksikliği gidermeye çalışıyor.

garip

Sevgili Din yoldaslarim
Ali Haydar ve Kumru kardeslerim
Yazima karsilik göstermis oldugunuz ilgi ve duyarliliktan ötürü sizleri kutluyor ve gözlerinizden öpüyorum.
Zira gecmisi yok bilip bugünü göz önünde bulundurarak analizsiz elestiri yöneltmisiniz.
Unutlmamasi gereken bir gercek var, ben Amcaniz Garip diyorum ki aranizda belkide tek kelime arapca konusmayan ve yabancilarin icinde dogan tek kisiyim, durum öykeyken bu bir ictahat olayi oldugundan ötürü, tüm gönlümle atalarimi benimseyerek aslimi inkar etmeden, özümde kalmak icin, cesaretle sirf arapcaya yöneldim ve sonsuz hamdü senalar olsun beni yaradan rabbime benden bu azmimin karsiligini esirgemedi.
Bugün icin Arapca yazip okuma bilmememe ragmen, arapcada konusulan her türlü dialekteki konusmayi rahatlikla anlar ve konusurum.
Benim kastim Anadolu Alevi ve bektasi cem evi olmadigini siz daha iyi bilmeniz gerekir, zaten onlarida kastetmiyorum.
Benim anlatmak istedigim, gördügüm, yasadigim ve üzüldügüm gercekleri sizlerle paylasmak istedim.
Benim amacim dini tarikati mesrebi mezhepi elestirmek degildir.
Benim amacim yapilan yanlisliklar bir an önce saglikli bir sekile dönüsürülmesidir, yoksa cami idi cem eviydi herhangi bir ibadet yeri degildir.
Benim gönlümdeki arzum bilgiyi bilenler, bilmeyenlere aktarmasidir.
Resulallahin (s.a.v) min ilim cin de olsa bile git getir sözünden ibarettir.
Ben ilme ve arastirmaya, dinler tarihine, dünya cografyasina ve kavimler tarihine önem veren ve arastirmaya özenen bir insanim. Benim sözümden kimse alinmasin, ferdi hicbir art niyetim yoktur vede olamaz zaten.
Allahin izniyle her konuda ve her toplumda, konusmak gümüs ise susmak altindir olgusunu uygulayan bir kulum.

denyen:

Mescid ile ilgili konulara değinmişiniz şöyleki; Bizim Türbe ziyaretlerimizin avlularında namaz yerleri ve kesim, yatır yarleri mevcuttur. Ayrı bir ibadet yeri tayin etmek doğru olmaz.

istemeden ihtilaf oluşturmuş oluruz ve iki ayrı görüşle iki ayrı ibadet haneleri oluşursa önüne geçilmeyecek bölünmelere sebep olunur.

Bu hususta Ziayaretlerin alanlarında mescid oluşumu kimseler tarafından sıkıntı doğurmaz zaten inancımıza görede bizlerin mescid i her temiz şehadet getirebileceimiz alan olabilir, her iman sahibi kişinin evi kendi mescidi olarak kullanılır. Bunda dinimizce biz sorun teşkil etmeyeceğinide hatırlatmak isterim
Go to the top of the page

+Quote Post
dentali
mesaj Jun 5 2008, 04:18 PM
İleti #2

Grup: Üye
Üye No: 56

Günümüzde, çoğumuz artık müstakil bahçeli evlerde oturmuyoruz.. Eskiden herkesin geniş bahçesi, geniş evleri, hatta sırf cem namazının gerçekleştirmek için özel geniş salonlar yaptırılırdı....

Şimdi ise bu geniş müstakil mekanlardan mahrumuz, dolayısıyla adakların, bayramların, cem namazların gerçekleştirilmesi için özel yerler yapılmalı.. Tabi ki bu özel yerler ziyaretlerle bütünleşik olmalı.. Bugün bizim mahalledeki ziyarette cem namazları için gerçekleştirilen geniş mescid sadece mahallelilerin kullanımında değil, şehirden de insanlarımızın ibadet mekanı ihtiyaçlarını gidermektedir...

+Quote Post
Aristo
mesaj Jun 5 2008, 05:52 PM
İleti #3

Üye No: 139

QUOTE(ali_ @ Jun 5 2008, 05:18 PM) *
Günümüzde, çoğumuz artık müstakil bahçeli evlerde oturmuyoruz.. Eskiden herkesin geniş bahçesi, geniş evleri, hatta sırf cem namazının gerçekleştirmek için özel geniş salonlar yaptırılırdı....

Şimdi ise bu geniş müstakil mekanlardan mahrumuz, dolayısıyla adakların, bayramların, cem namazların gerçekleştirilmesi için özel yerler yapılmalı.. Tabi ki bu özel yerler ziyaretlerle bütünleşik olmalı.. Bugün bizim mahalledeki ziyarette cem namazları için gerçekleştirilen geniş mescid sadece mahallelilerin kullanımında değil, şehirden de insanlarımızın ibadet mekanı ihtiyaçlarını gidermektedir...

Bismillahira7manirra7im Kavluhu ta3ala:Vellilahil meşriku vel meğribu feeyneme tevellu fesümme vechullah innallaha vesi3un 3alim.
Doğu da Batı da Allah'ındır. Ne tarafa dönerseniz, Allah'ın yüzü o tarafa doğrudur. Şüphesiz Allah'ın kudreti herşeyi kapsar ve o herşeyi bilir.http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=184968
Sevgili kardeşlerim biz bu davayı 1400 sene önce çözmüşüz.Millet hala çözmeye uğraşıyor.Brakında bu gibi konuları onlar tartışsın.Bize temiz olan her yer ibadethanedir.Lütfen kimse mescid kelimesini Cami-Cemevi-kilise-sinagog-mabed-ziyaret gibi yerlerle sınırlamasın.İnanın Allahu te3ala bu gibi kısıtlamalara karşıdır.Değilki Ayeti kerimde bile cenabı Allah Kabe yi bile bertaraf ederek hangi yöne dönerseniz benim yüzüm oradadır demektedir.Yarın uzaya cıkılacak o zamanda nereye dönecekler bakalım.Ne demiş beyaz hoca Dünyadaysan kıbleye,uzaydaysan ne tarafa dönersen olurmuş.Diplomanı alırlar hoca.Uzayda başka tanrı,dunyada ise başka tanrımı varki kendince yorumluyorsun.Dediğim gibi arkadaşlar biz bu işi 1400 sene önce çözdük brakın onlar uğraşsın.
Sevgi ve saygılarımla.

+Quote Post
dentali
mesaj Jun 5 2008, 06:53 PM
İleti #4

Grup: Üye
Üye No: 56

Sevgili Aristo, Sanırım konuya girerken çıkış noktamız aynı olmamış..
İbadet yerleri elbette her temiz mekan olabilir, Ama şuanda malesef insanlarımız artık apartman dairelerinde kaldıklarından cem namazımız için geniş bir alan bulmakta zorlanıyorlar... Her ev bir ibadethanedir, ama her evde cem namazı için geniş bir salon varsa ibadethane olabiliyor... İmamın işitilmediği, görülmediği bir kaç oda içinde insanlar yığılmasıyla cem namazı gerçekleştirmiş olmuyoruz... Ayrıca bu durumda kişiler namaza konsantre de olamıyorlar..

İbadet yerleri ziyaret yakınlarına bence yapılmalı, yapılmalı derken cami gibi şekilli, sembollu olsun demiyoruz...
Sunniler ya da hiristyanlar gibi En büyük , en süslü camiyi yapma yarışı içine girerek kof gururlanma içine girip amacın dışına çıkalım da demiyorum... Yapılan mescid içinde camiler gibi kıble şartını yerine getirtecek bir düzenleme de olsun istemiyoruz.... Sade, temiz, büyük cemlerde insanların birbirleriyle yapışık, sıkışık bir şekilde namaz kılmalarını engelleyecek kadar geniş olsun... Aman bu namaz çabuk bitsin de bu bunaltıcı mekandan çıkalım dedirtecek derecede aşırı sıcak dönemler için mekanda soğutma sistemi olsun... İnsanlar rahat bir ortamda namaza kendilerini daha fazla verebilirler... Her ev, her yer bu rahat imkanı veremez.. Herkes bu imkanı sağlayacak kadar ekomonik durumu iyi değil...

Ayrıca Kuranı Kerimde ibadet yerlerinden sözeder...
Hac(*) Sûresinin 40 . Ayetinde
Onlar, haksız yere, sırf, “Rabbimiz Allah’tır” demelerinden dolayı yurtlarından çıkarılmış kimselerdir. Eğer Allah’ın, insanların bir kısmını bir kısmıyla defetmesi olmasaydı, içlerinde Allah’ın adı çok anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler muhakkak yerle bir edilirdi. Şüphesiz ki Allah kendi dinine yardım edene mutlaka yardım eder. Şüphesiz ki Allah çok kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir.

Kuranda olmyan bir şey varsa aşırı süslü, amacından çok şekle önem verilmiş, ibadetten çok insanlarda fitne oluşturmak için kurulmuş devasa camiler ve kiliselerdir....

+Quote Post
Aristo
mesaj Jun 5 2008, 07:08 PM
İleti #5

Üye No: 139

QUOTE(ali_ @ Jun 5 2008, 07:53 PM) *
Sevgili Aristo, Sanırım konuya girerken çıkış noktamız aynı olmamış..
İbadet yerleri elbette her temiz mekan olabilir, Ama şuanda malesef insanlarımız artık apartman dairelerinde kaldıklarından cem namazımız için geniş bir alan bulmakta zorlanıyorlar... Her ev bir ibadethanedir, ama her evde cem namazı için geniş bir salon varsa ibadethane olabiliyor... İmamın işitilmediği, görülmediği bir kaç oda içinde insanlar yığılmasıyla cem namazı gerçekleştirmiş olmuyoruz... Ayrıca bu durumda kişiler namaza konsantre de olamıyorlar..

İbadet yerleri ziyaret yakınlarına bence yapılmalı, yapılmalı derken cami gibi şekilli, sembollu olsun demiyoruz...
Sunniler ya da hiristyanlar gibi En büyük , en süslü camiyi yapma yarışı içine girerek kof gururlanma içine girip amacın dışına çıkalım da demiyorum... Yapılan mescid içinde camiler gibi kıble şartını yerine getirtecek bir düzenleme de olsun istemiyoruz.... Sade, temiz, büyük cemlerde insanların birbirleriyle yapışık, sıkışık bir şekilde namaz kılmalarını engelleyecek kadar geniş olsun... Aman bu namaz çabuk bitsin de bu bunaltıcı mekandan çıkalım dedirtecek derecede aşırı sıcak dönemler için mekanda soğutma sistemi olsun... İnsanlar rahat bir ortamda namaza kendilerini daha fazla verebilirler... Her ev, her yer bu rahat imkanı veremez.. Herkes bu imkanı sağlayacak kadar ekomonik durumu iyi değil...

Ayrıca Kuranı Kerimde ibadet yerlerinden sözeder...
Hac(*) Sûresinin 40 . Ayetinde
Onlar, haksız yere, sırf, “Rabbimiz Allah’tır” demelerinden dolayı yurtlarından çıkarılmış kimselerdir. Eğer Allah’ın, insanların bir kısmını bir kısmıyla defetmesi olmasaydı, içlerinde Allah’ın adı çok anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler muhakkak yerle bir edilirdi. Şüphesiz ki Allah kendi dinine yardım edene mutlaka yardım eder. Şüphesiz ki Allah çok kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir.

Kuranda olmyan bir şey varsa aşırı süslü, amacından çok şekle önem verilmiş, ibadetten çok insanlarda fitne oluşturmak için kurulmuş devasa camiler ve kiliselerdir....

Sevgili Ali Kardeşim,
Dediğine aynen katılıyorum.Bu durumda hayırsever kardeşlerimizden ziyaret alanlarına daha fazla hayır yapılması konusunda uyarıcı olmamız lazım.Kesinlikle ziyaretlerin dışındaki yapılacak yerlere katiyen ve peşinen karşıyım.Artı yapılacak olan yerlerin muhakkak normal ev mimarisinde, gösterişten uzak olması şart.Yani şu anki ziyaret yerlerinde bulunan evlerin aynısı sadece biraz daha büyük ve klimalı.

+Quote Post
ebu talib
mesaj May 2 2009, 03:58 AM
İleti #6

Grup: Misafir Üye

Üye No: 933

QUOTE(adsmert01 @ Jun 5 2008, 08:09 PM) *
Arkadaslar bizler bu öğretiyi uğradığımız katliamlardan dolayımı geliştirdik?Yoksa daha önceden beri var olan bir şeymi idi?Eğer soykırımlardan dolayı ise artık ibadetimizi rahatça yapabilirz yani herkesce bilinen caferi namazından bahsediyorum bunu yaşamak için mescitler olmalıdır.Adana da böyle bir mescit var ve arap alevi kardeşlerimiz burda ibadetlerini yapıyorlar.Bu olay artık her yerde olmalıdır.Bizler tabikide batıni öğretimizden vazgeçmeyeceğiz ancak caferi namazı kılmnında zorunlu olduğunu unutmamalıyız.

(ebu talib)ne yazık ki fıkıh abbdest amel edeceğimiz yani cami şamil olan 6.ehli beyt as imamımız cafer essadık as_mın 5.imam muhammed bakır as_dan oda 4.imam ali zeyn el abidin as_dan oda 3.imam hüseyin şehidi kerbela as_dan oda 2.imam hasan muştaba as_dan oda 1.imam ali el murtaza as_dan oda resulullah muhammed mustafa sallallahu aleyhi ve alihi vesellem_den resulullah saa_de cebrail as_dan cebrail as_da yüce ALLAH_tan almış olduğu cami mescit amellerini uygulamak zorundayız çünkü 5 vakit namaz farz kılınmıştır ve bunu inkar edecek olan veya meveline ehlel beyt as yapmadı diyecek olan biri var ise buyurun çıksın hodri meydan_Dstlarım ehli beyt as_mın tatbik ettiği zahiri amelleri tatbik etmek bize farzdır _ESSALATU 3MUDUDDİYN İN KUBİLET KUBİLET MA SİVAHA İN RUDDET RUDDET MA SİVAHA_NAMAZ DİNİN DİREĞİDİR EĞER Kİ KABUL EDİLİRSE Kİ BÜTÜN AMELLERİNİZ KABUL EDİLİR EĞER Kİ KABUL EDİLMEZ İSE Kİ BÜTÜN AMELLERİNİZ KABUL EDİLMEZ GERİ ÇEVRİLİR_hz.muhammed saa ve ehli beyti as günde 51 rekat namaz kılarlardı hatta nebimiz saa _me niye bu kadar namaz kılıyorsun senin gelmiş geçmiş bütün amellerin kabul edildi yani cennet zaten senindir ve resulallah buyurdular ki ben rabbime şükredenlerden olmayayım mı
ve ayrıca emir el müminin ali as sıffın savaşında ha bire yukarıya bakarken ve yanında ki arkadaşlarından biri ya imam nereye bakıyorsunuz imam as yukarıya güneş yükseldiyse öğle namazını eda etmek için ve arkadaşı ya imam bu savaşın kızgın vaktinde namazdan bahsedilirmi ve imam ali as o zaman biz niye savaşıyoruz namazı ayakta tutmak için değil mi? ve kerbelada seyyidi şüheda cennet gençlerinin efendisi imam hüseyin as 73 kişilik arkadaşları ve ehli beyti as ile melun yezit ordusuna karşı savaşırken arkadaşlarından biri olan ebu sameme canım feda olsun sana ya imam öğlen vakti gelmiştir seninle bir namaz kılmadan öbür dünyaya gitmek istemem ve imam hüseyin as ALLAH seni namazı daima ayakta tutanlardan kılsın diye bir dua ettikten sonra namaz için izin istedilerde vermediler ve sonra imam as ve beraberindeki bir kaç arkadaşı namaz kılarken ve bazıları savaşırken ve bazılarıda imamın as önünde kendini siper edip onu ve namaz kılanları koruyorlardı hatta bazısı imam as_mı korurken şehit düşmüş ve imam as onlara göz yaşı bile dökmüştü ve hatta hz zeyneb as 10 muharrem aşura günü bile gece namazını kaçırmazken onca esaret yorgunluk üzüntü ve cabası ve imam cafer essadık kuranı natık as bu fani dünyadan göçeceği zaman toplayın bütün ehli beytimi buyurduktan sonra vallahi biz ehli beytin as şefaati namaz kılmayanlara ve namazı hafif alanlara kesinlikle ulaşmayacak ve nasib olmayacaktır demedimi?

+Quote Post
denyen
mesaj May 2 2009, 05:02 PM
İleti #7

Grup: Admin
Nereden: Yönetim
Üye No: 104

QUOTE(Aristo @ Jun 5 2008, 07:08 PM) *
Sevgili Ali Kardeşim,
Dediğine aynen katılıyorum.Bu durumda hayırsever kardeşlerimizden ziyaret alanlarına daha fazla hayır yapılması konusunda uyarıcı olmamız lazım.Kesinlikle ziyaretlerin dışındaki yapılacak yerlere katiyen ve peşinen karşıyım.Artı yapılacak olan yerlerin muhakkak normal ev mimarisinde, gösterişten uzak olması şart.Yani şu anki ziyaret yerlerinde bulunan evlerin aynısı sadece biraz daha büyük ve klimalı.

evet sonuna kadar size katılıyorum bu konuda Yönetim olarak istişare'de sağlamış durumdayız

--------------------
Kızgınlığım, dost gibi görünüp dost olmayana. Öfkem, Özünde Kalbinde olanı Nefsinde yok edene. Cesaretim, Geçmişte yaşayan bunlara ödün vermeyen bu yol uğruna Katledilen Atalarımızdandır.

La fetâ illâ Ali, ve la seyf illâ Zulfikâr لا فتى الا علي و لا سيف الا ذوالفقار

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 kullanıcı bu başlığı okuyor (1 Misafir ve 0 Gizli Kullanıcı)
0 üye:

- Basit Görünüm Tarih : 9th September 2010 - 10:40 PM
DOST SİTELER

www.nihatcay.com
www.grupnidal.com
www.aleviforum.info
www.alevi-islam.com